Bengt-Alfreds Tankesmedja

Direktlänk till inlägg 1 juni 2007

KOCKEN Efter skolans slut!

Av Bengt - 1 juni 2007 15:18När jag gick i skolan så fick jag lära mig att jag var dum i huvudet. Det enda som jag fick bra betyg i var två ämne vilket det ena var trädgårdsskötsel, som jag inte kunde ett enda uns av, men läraren tyckte om mig. Gymnastik var jag bra i och främst för att jag var med och tävlade i simning och simhopp fick jag bra betyg i det!  I skolköket tyckte jag det var roligt att laga mat och baka så jag fick ett intresse för det. Det var ett ämne som inte gavs betyg i!

Men som sagt dåliga och en del underkända betyg som jag fick av en viss anledning som jag kanske kommer att ta upp någon gång i framtiden. OK svenska var ett rättvist underkännande, liksom historia om det gällde att komma ihåg namn och årtal vilket var viktigt på den tiden!

 Vad fanns då att satsa på för en oduglig 15- åring med dåliga betyg när han slutat skolan?

Jo, att ge sig ut och trampa durk på de vida sju haven!  Jag fick mönstra på ett fartyg som vars namn var SS Lona ett 4,5 tons dövikt lastfartyg. Jag mönstrade då på som kockelev. Byssan låg midskepps vid bryggan. Som midskeppspersonal hade man en egen koj som allt befäl.

Den dag jag mönstrade på om det inte var full storm, så var det åtminstone  styv kuling.

Natten kom och vilken djävulsk natt! Sjösjuk var lille Bengt och längtade hem till landbacken igen! Efter den natten ville jag förklara mig sjuk och få ligga kvar i slafen! Ånej kocken såg allt till att jag fick kläderna på mig och satt igång att arbeta.

Mitt första arbete bestod i att skala potatis, hacka lök och sådana skitjobb. Det värsta var att rensa hönorna från innanmätet främst för att de var iskalla. Mitt sjå var också att tända och hålla fyr i spisen. Med tiden fick jag steka potatis, röra och passa soppgrytorna. Kocken var min lärare och efterhand fick jag göra lite mer som hade med matlagning att göra. Koka gröt , steka potatis o,s.v.

När jag så fick ett fullständigt eget ansvar så var jag stolt. Det ansvaret bestod i att jag helt och hållet skulle vara ansvarig för kaffet, potatisen och gröten. Det klarade jag med glans och beröm!

När oerfarna sjömän börjad sin bana på sjön skulle det alltid drivas med dem. Det första och enda (för jag hajade galloppen väldigt fort) som jag blev lurad till var att slänga ut slasken i lovart, vilket innebar jag fick allt samman tillbaks i ansiktet. Jag gick inte på att gå och mata kölsvinet. Kölsvinet är det utrymme där propelleraxeln går.

En dag när jag skulle röra i ärtsoppan. Det var en 25 liters gryta så brände jag mig på handloven av ångan när jag lyfte på locket. 1.ste styrman hade på den tiden sjukvårds utbildning. Så han fick pyssla om det rätt otäcka sår jag hade fått. Det är sällan det inte går vågor ute på de stora haven och på ett sådant här litet skepp rullar det alltid.     Grytor och stekpannor fick spännas fast på spisen så de inte åkte i durken. Det fans jack runt hela spisen. Där satta man fast stålskenor som gick runt grytan och stekpannan och spände fast dem.

Det fanns också en mässpojke, honom det drevs en hel del med då han inte kunde förstå när de drev med honom . Ja det var faktiskt synd om honom. Mässpojke är en som dukar och serverar och dukar av åt manskapet. Jag var själv en som var elak och dum mot honom. Bl. annat fick jag honom att gå ner till eldarna att hämta vakuum. Det var många lejdare att klättra ner och upp för!   Allt som hände under min tid som sjöman är något som får vara framtida berättelser. Det var inte så värst lång tid heller jag var sjöman men tillräckligt för att få ha tittat ut i världen.

En dag var det dags att mönstra av då jag kommit in på en kockskola som egentligen var bara för sjömän.

Men med den skolan blev jag så mkt kock så jag också kunde börja på restaurang som lägsta kock.

Vilket jag får berätta vidare om senare för att få lite kortare berättelser, så det inte blir tröttsamt för er som har lust att läsa mina smiderier!

Forts. Klicka här!

 
ANNONS
 
stina

stina

1 juni 2007 23:21

Jaha...då har man varit på sjön också...


Du är väl gullig i dina kommentarer till mig du!:-)

Tror du att jag tänkt sluta skriva till DIG??????
Knäppis!:-)
Det blev så mycket idag så. Först handla blommor, se'n titta på bord. Hem och städa farstun. Det stormar ju här också...jämt, tycker jag. Jag blir galen.Sedan känner jag mig trött och sliten, så allt tar tid.

Just nu känner jag mig så FRUKTANSVÄRT irriterad.
Det finns en bloggare som härmar mig i saker hela tiden. Vet du...Har man inte egen hjärna att hitta saker med?
Just nu har jag lust att sluta blogga t.o.m
Blir ju ledsen.

Tack, för dina kramar. De värmer.
Stina

http://hemmapalandet.blogspot.com

 
stina

stina

1 juni 2007 23:31

Pyamas?????
Här används ingen pyamas. Då skulle jag svettas ihjäl.:-)

http://hemmapalandet.blogspot.com

 
Smeden

Smeden

1 juni 2007 23:42

Nej det trodde jag inte Stina! Jag tyckte bara det tog lite lång tid. Var lite otålig i väntam på dinna kommentarer.Det är väl nu dags för en godnattkram-sov gott!

http://bengtalfred.bloggagratis.se

 
stina

stina

1 juni 2007 23:52

Ska du REDAN sova?:-)

http://hemmapalandet.blogspot.com

 
Smeden

Smeden

1 juni 2007 23:56

Ja. jag måste ju skynda mig så jag får mina ljuvliga drömmar om dig!
Natti natti!

http://bengtalfred.bloggagratis.se

 
stina

stina

2 juni 2007 00:01

Äsch! Kan du inte drömma om du lägger dig senare?*fniss*

http://hemmapalandet.blogspot.com

 
Smeden

Smeden

2 juni 2007 00:12

Jo, men då hinner jag ju inte drömma så mycket om dig! Jag har redan börjat lite gann..............................zzzzzzzzzzzzzz

http://bengtalfred.bloggagratis.se

 
stina

stina

2 juni 2007 00:20

God natt, du sjöman!
Kram

http://hemmapalandet.blogspot.com

 
HeiGrim

HeiGrim

2 juni 2007 09:24

Hurra nå skinner sola, og det er varmt i nord! Ha ei flott helg! Solklem!

http://heigrim.sprayblogg.no

 
Trolltygsängeln

Trolltygsängeln

2 juni 2007 11:25

Det är faktiskt väldigt kul att läsa dessa berättelser. Även om jag iofs hört en del av dem tidigare... Men jag har alltid älskat denna typ av historieberättelser i verkliga vardagslivet.

Du får nog sätta dej i ett berättarhörn här hemma med ungarna. Synd att dom redan blivit så stora, men jaag tror att dom skulle tycka det var intressant.

Kram från Dottern

http://mrlns.blogspot.com

 
stina

stina

2 juni 2007 15:14

I see!/ Stina

http://hemmapalandet.blogspot.com

 
nette

nette

3 juni 2007 08:45

Hallå vännen.
Först o främst! Tack för du bryr dig om mig...
En liten kommentar till ditt tyckande om att rensa hönsen. Kommer ihåg när vi fick höns av bonden och jag skulle göra i ordning dom för frysen, usch så äckligt det var och fy vad det luktade illa. Sa mig själv när jag var klar med putsningen att jag ska aldrig mer äta höns med ris och curry, tack o lov så glömmer man fort så alla hönsen gick åt till slut. *L*
Ha det gott
kramis

http://www.av-eriksson.se

 
Alma

Alma

4 juni 2007 10:09

Tack för din berättelse. Spännande att läsa om och jag väntar med spänning på fortsättningen av din bana som kock! Att börja på en båt är inte fy skam, snacka om upplevelser, och i så unga år. Du har ju inte direkt seglat på en räkmacka!
Ha en fin vecka! Undertiden sitter jag här och väntar på avsnitt 2 :)

http://carpediem.bloggagratis.se

 
Trolltygsängeln

Trolltygsängeln

4 juni 2007 12:32

Gerda-Thyra och jag vill veta hur du har kunnat bli sjuksköterska med ett dåligt folkskolebetyg?

http://mrlns.blogspot.com

 
Ingen bild

Filifjonkan läser

23 juli 2007 16:37

Jösses i Kapernaum det var mycket det så du blev kock då kul kul skall kolla vidare hur det gått.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt - 28 maj 2017 10:39

Så kom vi till slutet av denna levnadshistoria...   Natten till den 24 maj lämnade min far Bengt Andersson oss efter 3 veckors intensiv-vård. Stilla och lugnt utan ångest eller smärtor i sömnen precis som han önskade.     Det är med stor so...

Av Bengt - 8 april 2016 12:53

    Är det dags igen med en invasion av Ryssland inom de närmaste seklerna?  Alltså ett tredje världskrig! Ja, jag bara undrar lite när man ser på historien och vad som händer i dag. Historiskt sätt för att då bara nämna Carl den tolfte, N...

Av Bengt - 4 april 2016 21:22

    Nu först när jag börjar inlägget får jag tala om att den där gasoldammsugaren givetvis bara går att dammsuga med DEN FÖRSTE APRIL!       Det är så svårt att börja blogga. Vet inte hur jag ska skriva, flödet har liksom försvunnit och ...

Av Bengt - 1 april 2016 00:23


  Hej på er alla bloggvänner  som kan finnas kvar. Mitt bloggande tog plötsligt slut. Ja det gick faktiskt inte att blogga utan datorn som pajade. Sen har det varit det än det ena och än det andra som hindrat att vara inne på bloggen. Nu ...

Av Bengt - 30 december 2015 12:28


    Önskar er ett gott slut på detta förflutna år!   Så Välkommen till år 2016 med hopp att det blir ett riktigt härligt år!   Vi hörs och ses igen sen på det nya år med nya upplevelser!    Stor nyårskram till er mina vänner! ...

Presentation

Om bloggen

Mitt liv och tankar. Börja gärna med ett gossebarn föds! Sen är det bara att klicka sig framåt fortsättning följer! Prova också gärna någon kategori som verkar intressant av mina levnadshistorier. Eller någon av de andra kategorierna som ser intressanta ut. Hoppas ni får glädja av att ta del av mina så kallade smiden! Ha det bra!

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se