Bengt-Alfreds Tankesmedja

Alla inlägg under december 2008

Av Bengt - 2 december 2008 18:34 

Innan jag fortsätter min berättelse ska jag upplysa det var en del av Karparterna och Tatrabergen som syntes i förra smidet. Skogsfrun säger att hon då vill hon fara dit. Jag har varit där tre gånger och kommer om hälsan består fara dit igen! Tänker mig en vintersemester där! Så vill jag också säga det går mycket tåg i Polen och det är billigt att åka! Så fortsättning på min berättelse!

  

Dzie´n dobry mina vänner, nu går färden vidare till sydligaste Polen!

 

Har nu lämnat Krakow någon mil och svänger in på en krog för att få lite i magen. Givetvis ska jag ha Flaki. En soppa om jag tyckte mycket om ända tills den dag jag fick reda på vad den innehöll. .Numera  äter jag den inte då jag fick reda på att det var strimlad komage som huvudindregens.  Inte heller tycker jag om Polens nationalrätt som är världskänd. Nämligen Bigos. Den består huvudsakligen av surkål, överblivna kötträtter som vår pyttipanna och

svamp. Åt i stället den polska speciellt panerade fläskkotletten.

Mätt och belåten kör vidare och redan nu kan man se bergen i söder. Det är en underskön natur man färdas i. Så är man framme vid Zakopane  Ser höga snöklädda bergstoppar.

 Man får se det välkända berget Geiwont. Geiwont är en riddare som ligger och vakar och skyddar Zakopani. (Se bild).

Så hamnar jag på en mycket liten mysig camping som heter Auto. Det var tur att jag hamnade där först och inte på den stora kampingen för då hade jag inte fått uppleva detta mysiga ställe med en sin älskvärda och personliga värdinna. Därifrån har jag några minuters vandring till den stora marknadsplatsen ( se  bilder) alldeles intill berget  Gubaowska ( se bild.)

Ytterligare fem minuters promenad kan man antingen komma åt ena hållet till centrum och Zakopanes strög och ett annat håll till den gamla kyrkogården ( se bild) där många av Polens berömdheter är begravda. Bland annat en polsk frihetskämpe som var en berömd skidhoppare och åkte skidor utför stupen när tyskarna jagade honom.

 

Do widzenia för denna gång och fortsättning i Zakopane fortsätter!

Forts. Klicka HÄR!

 

Nu hoppas och önskar jag alla blir eller håller sig friska med underbara förväntningar och väntan på Julens högtid som snart är här! KRAM!


ANNONS
Av Bengt - 1 december 2008 20:00


  

Här sitter jag nu vid datorn igen. Men jag fryser och snörvlar. Hostar lite fortfarande.

Men nu ska jag i alla fall försöka fortsätta min Polenresa.

Slutade sist med färden går vidare efter att ha besökt Krakow.

 

Vägen från Krakow var en smal och krokig väg. Det var en hemsk sträcka på en så där fyra fem mil. Något välkänt är ju den polska bilisten som jag nu i värkligheten fick uppleva rejält. Man skulle kunna tro att körkortet i Polen var något som man kunde få till julklapp.

Men sant är att många har kunnat muta sig till sitt körkort och körkortsutbildning var något helt annat än i Sverige. (Hoppas den är bättre i dag!)

Vid varje högerkurva körde jag ute vid dikesrenen för att kunna snabbt vrida ut från vägen om det kom en mötande bil. För övrigt fick man vara beredd på att det var som helst kunde dyka upp en mötande omkörande bil även om det så var i en skymd kurva och bilen var en stor lastbil.

 Ja så har det varit mer eller mindre under alla mina turer i Polen. Där har jag fått se många demolerade bilar ut efter vägarna än vad jag sett i andra länder.. Står det en bil parkerad så får man vara beredd på att den plötsligt kan svänga ut på vägen mitt framför kylaren på sin egen bil.

Har ni någon gång åkt med en polack kvittar om det varit manlig eller kvinnlig förare så har ni nog upplevt att det varit som att gå på en Tivoliattraktion. Fast där på tivolit har funnits säkerhetsanordningar!  Efter att det knappast slagit om till grönt ljus gasen i botten så man trycks hårt bakåt mot ryggstödet och i nästa korsning lyser det rött. Med bibehållen hastighet och så en tvärnit och man trycks hårt mot bilbältet om sådant finns fungerande. Så håller det på korsning efter korsning om man inte har turen med grönt ljus mest hela vägen.

Ni som varit i Spanien eller Grekland och talar om trafiken där så kan den inte jämföras med den Polska .

   

Denna gång handlade min berättelse mer om Polska förare och Polsk trafik än själva resan.

Men det kan vara en sinnesbild om hur mina resor varit alla de gånger jag kört i Polen

och berättar om mina resor i det landet.


Fortsättning följer på resandet. Klicka HÄR!


En ny vecka har nu inträtt så det är dags igen att nämna vad mina önskningar då är i dag.

De är att ni är lyckliga, har det bra och inte stressar för mycket ut och in i affärer med julhandeln i denna adventstid! Kram på er!

ANNONS

Presentation

Om bloggen

Mitt liv och tankar. Börja gärna med ett gossebarn föds! Sen är det bara att klicka sig framåt fortsättning följer! Prova också gärna någon kategori som verkar intressant av mina levnadshistorier. Eller någon av de andra kategorierna som ser intressanta ut. Hoppas ni får glädja av att ta del av mina så kallade smiden! Ha det bra!

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se