Bengt-Alfreds Tankesmedja

Alla inlägg under november 2008

Av Bengt - 4 november 2008 21:47

 
  

(Får tillägga att den okände soldatens grav finns på fler platser än i Warszawa som jag nämnde igår )

 

(Vill säga att det är synd det inte går att visa filmer för det har jag väldigt mycket av !)

 

Kommer till den verkliga gamla kulturstaden!

 

Efter att ha lämnat Warszawa åker jag igenom städerna Radom och Kielce innan jag kommer till den stora universitetsstaden Krakow. Då har jag kört ytterligare 25 mil.

Krakow var huvudstad fram till år 1598 då Warszawa blev huvudstad. Det var åren då svensken Sigismund var kung i polen.

Floden Wisla rinner också igenom Krakow. Det är en lång och mäktig flod. Krakow är en mycket gammal kulturstad med mycket gamla byggnader. Där finns bl. annat Mariakyrkan (se bild. med sina två torn.) I ena tornet fins en hornblåsare som blåser ut sina toner en gång i timmen.

Klockan tolv på dagen hörs hans blåsande i Polsk radio.

 Vid Wisla ligger också kungaborgen Wawel som innehåller slott och domkyrka med andra byggnader. Se bilder.

 I krakow finns också den  mäktiga kyrkan St. Peter.  Den förra påven kommer från Krakow och  var född några mil från staden.

Vilka kyrkogårdar där fins i Krakow som man kan gå runt i och beundra och häpna över i timmar.

 Man kan vandra runt i de gamla judegetton fast tyskarna utrotade judarna där.

Efter Krakowbesök går så färden vidare till det bestämda målet som är Zakopane.

Det är cirka 5 mil kvar dit. Det är sol, varmt och underbart och livet känns underbart och man undrar vad som väntar en härnäst. Vilket ni nog får veta när ni tittar in i smedjan nästa gång!

Forts. följer. Klicka HÄR!

 

Så är det min önskan kvar för denna gång. Som alltid är att ni mår bra, har det bra och känner lycka. Kram!


ANNONS
Av Bengt - 3 november 2008 20:09


   

Sommar och sol och kosan ställs till Polen igen.

 

Med husbil till Karlskrona går färden från Hökåsen .  Ska ta färjan därifrån till Gdynia.

Men innan jag ska köra på färjan har jag många timmar och vandra runt i Karlskrona( se bild) och uppleva gamla ungdomsminnen därifrån.

Så tidigt på morgonen är jag så framme i Gdynia. Sätter kursen mot Polens huvudstad Warszawa. Men givetvis måste jag först göra ett besök hos Mariola på Sopots camping..

Det är en bra väg 25 -30 mil till Warszawa som jag kommer fram till på kvällen strax innan det blivit mörkt. Letar mig fram till en camping som inte kan sägas är förstklassig. Men det kvittar Jag har min husbil och vill se den så mycket omtalade staden Warszawa innan jag far vidare mot resmålet som är Zakopane vid Tatrabergen.

Innan jag kommit fram till campingplatsen har jag följt den stora floden Wisla som delarstaden i två delar. Där ser jag den ena bron efter den andra som går över floden.

Det första jag besöker är kulturpalatset Se bild.  En jättestor och pampig byggnad av marmor med över tre tusen rum, som är en gåva från  Josef Stalin. Där finns bl. annat  biografer, teatrar bibliotek, vetenskap med mycket mera.

Sen besöker jag gamla stan som är en mycket vacker och intressant plats. Se bild på muren runt gamla stan.. Se även bild utanför muren..

Underbart att vandra på den stora långa Kungsleden som går från ett slott till ett annat slott.

 Givetvis måste man besöka Warszawas kyrkogårdar och inte minst den okända soldatens grav.

 Så måste man också insupa lite historia  om staden. Man får veta  att staden är 700 år gammal, Chopin är född strax utanför.

 Före andra världskriget tog slut raserade tyskarna fullständigt Warszawa men de överlevande byggde upp staden sten för sten igen som den var innan.

Efter flera dagar går färden så vidare mot söder.  Forts följer. Klicka här!

 

Nu har jag en hel ny månad att önska er att det blir en underbar månad på alla de sätt innehållande lycka och kärlek. Kram!


ANNONS

Presentation

Om bloggen

Mitt liv och tankar. Börja gärna med ett gossebarn föds! Sen är det bara att klicka sig framåt fortsättning följer! Prova också gärna någon kategori som verkar intressant av mina levnadshistorier. Eller någon av de andra kategorierna som ser intressanta ut. Hoppas ni får glädja av att ta del av mina så kallade smiden! Ha det bra!

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se