Bengt-Alfreds Tankesmedja

Direktlänk till inlägg 27 oktober 2008

Polen resa 3!

Av Bengt - 27 oktober 2008 20:14


 

Besöker Gdansk!

  

Efter att tagit en tur från Sopot norrut är det dags att åka söderut. Tar tåget till den gamla

sjöstaden Gdansk. Kommer till en gammal fin station. Det första jag besöker är Mariakyrkan.

Där går jag upp i kyrkans torn varmed man får utsikt över hela Gdansk. Se bild! Sen går jag genom porten in i Gdansk centrum till den stora gatan (Se bilder) som leder ner genom porten ut till den stora hamnkajen.

Det är en väldigt lång kaj . Överallt står det nasare och säljer suvenier och tingel tangel (Se bild). Det finns loppmarknadsstånd med riktigt gamla ting. Något som säljs mycket är bärnsten som kommer från den så kallade Bärnstenskusten sydost om Gdansk.

Man hinner inte se Gdansk på en dag utan får ta flera turer dit.

En dag besöker jag Westerplatte dit man jag tagit mig med buss då den ligger långt i utkanten av Gdansk. Det är nu ett naturskönt parkområde med sin historia. Det var där andra världskriget startade. Där låg en polsk garneson och den förste september -39 kom det en tysk kryssare och lade till. Det skulle vara ett trevligt besök i polen. Men så anföll tyskarna helt plötsligt de polska soldaterna..200 Soldater höll stånd i två veckor mot tyskarna. (.Se bild monoment!)

Om man åker med färjan från Nynäshamn, (Tror även från Malmö) ser man Westerplatte varmed färjan hälsningstutar.

 

Så får man heller inte glömma att besöka Leninvarvet. Där Lech Walesa gjorde uppror mot kommunistsystemet. Det går en spårvagn från centrum om man inte vill vandra som jag gjorde.

 

Därifrån tar man så tåget tillbaka till Sopot. Då stationen ligger högre upp än gatan kan man då läsa namnet. Lech Walesa på ett lågt hustak med några ord jag inte vet vad de betyder.

Ja Gdansk är en stad att besöka och polen är ju en nära granne och en stad som det tar flera dagar att uppleva av dess sevärdheter. Mariakyrkan är inte den enda kyrka som är intressanta såväl med sin historia som byggnadsverk.


Fortsättning följer klicka HÄR

  

Återigen en ny vecka efter en helg som snabbt gick förbi. Men den nya veckan önskar jag den blir löftesrik och lycklig för er mina vänner! Kram!

 
ANNONS
 
Ruth

Ruth

27 oktober 2008 21:53

Polen tycks vara en fin semester plats på denna jord. Vackra bilder och mycket intressant av historia har du att berätta. När var det denna resa ägde rum ? vill tro att det är ett antal år sedan, av bilderna att dömma. Säkert har du gett dina läsare en ide för nya semestermål. Tack för denna resan som du har beskrivit så fint och nogrant.
Det var inte du som var med i nattens mardröm, tror att den drömmen skulle varit trivsammare :-)

http://bernamis.bloggagratis.se

 
Hannele

Hannele

27 oktober 2008 22:11

Fina bilder (jag har inte varit i Polen, men dottern har besökt Auschwitz).

http://hannelesjul.blogspot.com

 
Linda

Linda

27 oktober 2008 22:37

Som svar på frågan i min blogg. Nej då denna gången ramlade jag inte av, haha. Jo då höften är lite stel men börjar allt bli som vanligt.
Vilka fina bilder

http://bizzab.bloggagratis.se

 
Alle

Alle

27 oktober 2008 23:22

Polen...det va ju en intressant resa...

Du tycker det är för tidigt med julkort... jag håller med...men det tar tid att göra egna...får väl sluta att visa mina kort...

http://www.alleswe.bloggagratis.se

 
Alle

Alle

27 oktober 2008 23:46

Nej jag menar sluta helt....många som tycker det är tråkigt...mitt pyssel menar jag ....

http://www.alleswe.bloggagratis.se

 
skogsfrua på dal

skogsfrua på dal

28 oktober 2008 05:37

Husen ser gamla och välbevarade ut trots allt krig. Oj va mycket folk! Tänkt att gå där en mycket tidig morgon och insupa atmosfären utan alla störande inslag.

http://www.barasaras.bloggagratis.se

 
Birgitta

Birgitta

28 oktober 2008 08:42

Intressanta bilder och en intressant resa verkligen!

http://birgittas.bloggagratis.se

 
Christina

Christina

28 oktober 2008 08:43

Kul att läsa om dina resor, det har väl blivit en hel del?

Ha det gott vännen
Kramkram

http://qinna.blogspot.com

 
kurrelina

kurrelina

28 oktober 2008 08:59

Vilka fantastiska kort, du måste ha en superbra scanner för det är väl vanliga kort du lagt in.
Ha det gott i kylan men solen skiner i alla fall.
kramemjamen på dig

http://kurrelina.bloggagratis.se/#617085

 
Medresenärskan

Medresenärskan

28 oktober 2008 19:02

Tack go´smen !!!
för en fin berättelse om sevärdheterna i Gdansk. Väldigt intressant och du har ju prytt bloggen med fina bilder också så jag tackar och niger för det du skildrat så bra.
Ha det gott!!

http://medresenarskan.bloggagratis.se

 
Marianne

Marianne

28 oktober 2008 21:40

Trevlig berättelse. Jag brukar glömma bort namnen på byggnader mm jag har besökt.
Det finns en hel del vackra smycken med bärnsten.
Ha det gott. kram

http://ekoxenskennel.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt - 28 maj 2017 10:39

Så kom vi till slutet av denna levnadshistoria...   Natten till den 24 maj lämnade min far Bengt Andersson oss efter 3 veckors intensiv-vård. Stilla och lugnt utan ångest eller smärtor i sömnen precis som han önskade.     Det är med stor so...

Av Bengt - 8 april 2016 12:53

    Är det dags igen med en invasion av Ryssland inom de närmaste seklerna?  Alltså ett tredje världskrig! Ja, jag bara undrar lite när man ser på historien och vad som händer i dag. Historiskt sätt för att då bara nämna Carl den tolfte, N...

Av Bengt - 4 april 2016 21:22

    Nu först när jag börjar inlägget får jag tala om att den där gasoldammsugaren givetvis bara går att dammsuga med DEN FÖRSTE APRIL!       Det är så svårt att börja blogga. Vet inte hur jag ska skriva, flödet har liksom försvunnit och ...

Av Bengt - 1 april 2016 00:23


  Hej på er alla bloggvänner  som kan finnas kvar. Mitt bloggande tog plötsligt slut. Ja det gick faktiskt inte att blogga utan datorn som pajade. Sen har det varit det än det ena och än det andra som hindrat att vara inne på bloggen. Nu ...

Av Bengt - 30 december 2015 12:28


    Önskar er ett gott slut på detta förflutna år!   Så Välkommen till år 2016 med hopp att det blir ett riktigt härligt år!   Vi hörs och ses igen sen på det nya år med nya upplevelser!    Stor nyårskram till er mina vänner! ...

Presentation

Om bloggen

Mitt liv och tankar. Börja gärna med ett gossebarn föds! Sen är det bara att klicka sig framåt fortsättning följer! Prova också gärna någon kategori som verkar intressant av mina levnadshistorier. Eller någon av de andra kategorierna som ser intressanta ut. Hoppas ni får glädja av att ta del av mina så kallade smiden! Ha det bra!

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se