Bengt-Alfreds Tankesmedja

Direktlänk till inlägg 4 november 2007

FÅR JAG LOV TILL EN DANS?

Av Bengt - 4 november 2007 15:24

Bilderna: Från Axel Ebbes museum i Trälleborg.

  

Ska här berätta lite om herrskapsdansarnas baler!

 

Herrskapsdans eller Högre ståndsdansen. Det var danser som adeln dansade till skillnad från allmogens danser som i dag är de som folkdansarna ägnar sig åt.

Varje år så blir det en vårbal. 

Då är det något lag som står för bjudnings arrangemanget.

Det laget får då hyra stor och lämplig lokal, beställa supe´n och annan förtäring och se till att det finns  inkvartering för natten .

När så vi kommer till platsen blir vi så mottagna. När vi träder in till nittioåtta procent parvis ropas våra namn upp som ni kunnat se på en del filmer. Vi får våra dansbiljetter. Damerna får en skär biljett och herrarna en blå. I biljetten står kvällens danser i den tur de ska dansas.

I damernas exempel under Louisenpolka, står: ”Jag har blivit bjuden av”. I herrarnas: ”Jag har bjudit”.

Så får man tilldelat sig ett nummer eller något annat som ska passa ihop med den som ska bli ens bordsdam. Vem det är får man så leta upp under välkomstdrinken. Så för man sin bordsdam till bordet. Vi måste uppträda på ett mkt fint och förnämligt sätt även vad det gäller konversation.  Inne på dansgolvet får man inte lägga av rocken som jag gjort på bilden i går!

Det hör till att  flörta mycket på balen. När supen är över så går man runt och bjuder damer till kvällens danser och får sin biljett fulltecknad. Man skriver damens namn under den dans man bjudit och hon antecknar vem hon blivit bjuden av. När så exempelvis gavotte uppropas, får man leta upp den dam man skrivit in på biljetten. Hon har ju då mitt namn på sin biljett.

Den dans jag tycker mest om är menuett vilket det liksom fransäserna finns flera olika.

Så börjar dansen alltid med en anglaise (angläs), vilken dansas med sin tilldelade bordsdam.

Så förflyter kvällen till långt in på natten. Man är i en annan tid och en annan person än den vardagliga. Sista dansen, wienervals dansar man med sin medhavda dam!

Så går det till på våra baler!

 

Önskar er en fin och trevlig avslutning på veckan! Kram!

 
ANNONS
 
Frump

Frump

4 november 2007 18:14

Vad roligt att läsa om herrskapsdansarna. Hade ingen aning om att de existerade... Men det är klart, folkdans finns ju, så varför inte herrskapsdans. Låter väldigt roligt!
Ha en fortsatt trevlig söndag, Kram.

http://Frump.bloggagratis.se

 
skogsfrun

skogsfrun

4 november 2007 18:31

Intressant att höra* från en som varit med, man har ju sett balunser på film;) Vals älskar skogsfrun och är inte dålig heller, för att skryta lite;) gick på gammaldanskurs en gång men har väl glömt det mesta nu. Favoritdanser; hambo, vals och mazurka.

http://barasaras.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Smeden!

4 november 2007 19:00

SKOGSFRUN: Snoa och polka är inte dumt det heller. Men jag tycker också om sällskapsdanserna som Oh Sussanna och tur danser som pariserpolka.
FRUMP: Det fins säkert herrskapsdans i närheten och går du med i en sådan så har jag en vacker krinolin att sälja!

 
Marianne

Marianne

4 november 2007 21:11

Fina foton. Herrskapsdans………Det har jag aldrig hört tals om och än mindre deltagit i. Men det kan säkert vara trevligt. Och sen verkar det som om att ingen blir utan danspartner heller. Så för de som älskar dans måste detta vara ett bra arrangemang.

http://ekoxenskennel.bloggagratis.se

 
Ruth

Ruth

4 november 2007 21:14

Så roligt det höres ut, men lite snurrigt också, får nog läsa flera gånger för att verkligen ta in hur det fungerar med lappar hit och lappar med skrivna namn dit "Ler"..
Kram och tack !

http://bernamis.bloggagratis.se

 
Alle

Alle

4 november 2007 23:24

Vem skulle inte vilja ha en vacker klänning och gå på bal?
ni ser ut att ha så där välldans trevligt!
Är det en bal/ år eller?

http://www.alleswe.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt - 28 maj 2017 10:39

Så kom vi till slutet av denna levnadshistoria...   Natten till den 24 maj lämnade min far Bengt Andersson oss efter 3 veckors intensiv-vård. Stilla och lugnt utan ångest eller smärtor i sömnen precis som han önskade.     Det är med stor so...

Av Bengt - 8 april 2016 12:53

    Är det dags igen med en invasion av Ryssland inom de närmaste seklerna?  Alltså ett tredje världskrig! Ja, jag bara undrar lite när man ser på historien och vad som händer i dag. Historiskt sätt för att då bara nämna Carl den tolfte, N...

Av Bengt - 4 april 2016 21:22

    Nu först när jag börjar inlägget får jag tala om att den där gasoldammsugaren givetvis bara går att dammsuga med DEN FÖRSTE APRIL!       Det är så svårt att börja blogga. Vet inte hur jag ska skriva, flödet har liksom försvunnit och ...

Av Bengt - 1 april 2016 00:23


  Hej på er alla bloggvänner  som kan finnas kvar. Mitt bloggande tog plötsligt slut. Ja det gick faktiskt inte att blogga utan datorn som pajade. Sen har det varit det än det ena och än det andra som hindrat att vara inne på bloggen. Nu ...

Av Bengt - 30 december 2015 12:28


    Önskar er ett gott slut på detta förflutna år!   Så Välkommen till år 2016 med hopp att det blir ett riktigt härligt år!   Vi hörs och ses igen sen på det nya år med nya upplevelser!    Stor nyårskram till er mina vänner! ...

Presentation

Om bloggen

Mitt liv och tankar. Börja gärna med ett gossebarn föds! Sen är det bara att klicka sig framåt fortsättning följer! Prova också gärna någon kategori som verkar intressant av mina levnadshistorier. Eller någon av de andra kategorierna som ser intressanta ut. Hoppas ni får glädja av att ta del av mina så kallade smiden! Ha det bra!

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se