Bengt-Alfreds Tankesmedja

Alla inlägg under oktober 2007

Av Bengt - 5 oktober 2007 19:15


Trolltyget vill inte!

 

Se Trolltygets kommentar i ”över sundet”!


Därför innan jag tar helgledigt komma med detta smide.


Kyparen sa: Dem må betale suhundreåddeåhalfjersinstyve kroner og femåhalvfemsinstyve öre!”

Då översatt till svenska: ” Ni ska betala sjuhundrasjuttiåtta (778) kronor och nittiofem (95) öre.

Danskarna räknar som tyskarna som sjuttiåtta blir åtta och sjuttio. Halv fjers ins tyve är ett gammalt räknesätt som i stort sätt  instyve knappt används numera. Således  så säger man bara halv fjers. Men tyve räkningen kommer sig av att man räknar fingrar och tår som blir tjugo. Tres är sextio (3 x 20), fjers är åttio (4 x 20) hundra (5 x 20).

Men 50 heter halv tres alltså hälften från 20 är tio så sextio minus tio blir då femtio o.s.v  halv fjers och halv fems. Hänger ni med?

Men ni kan tänka er hur man kan bli lurad på pengar när det mumlar summan på det gamla sättet med in styve!

Glöm inte försöka hjälpa mig med mitt problem!

Som tidigare i dag sagt, ha en bra helg!

ANNONS
Av Bengt - 5 oktober 2007 10:53

 Stort bloggproblem!


Kan någon hjälpa mig med det?
Vet inte vad/hur jag ska göra!


Det är så att jag vill gärna gå in på ”Gisans bokstäver” och göra kommentarer.
Det går inte att göra kommentar då koden man ska fylla i inte kommer upp.
När jag varit i hennes blogg så försvinner bilderna i min blogg och alla bilder även när jag går till någon annans blogg efter det.
När jag så klickat bort min blogg och blogga gratis och sen klickar mig in igen så har bilderna kommit tillbaka och allt är helt normalt.
Det började när hon ändrade ”Gisans tankar” till ”Gisans bokstäver”. Kan det haft
något med detta problemet att göra?
Ibland när jag får Re mail från henne står det inom parantes SPAM kan det vara något som inverkar?
Det är inte roligt att inte kunna gå till den fina bloggen med dess många vackra dikter m.m.
Skulle ha smidet något helt annat i dag men har blivit så trött på detta problem så jag måste smida detta om hjälp istället och hoppas kunna få det!
Nu är det fredag och jag smider inget i helgen medan jag önskar er alla en underbar helg med njutning, avkoppling och trevligheter!

ANNONS
Av Bengt - 4 oktober 2007 12:06

Bilderna: Mor min provade på affärsverksamhet och hade en tid ett litet strandkafé´ute på Råå ängar. Råå kommer jag säkert at tala om i någon gång i min levnadshistoria Andra kortet är bara några arbetare.


Ang. Skogsfruns fråga i en kommentar.


Strax efter kriget var slut började färgerna gå i skytteltrafik. Det var tre stycken färjor.
De hette Kronborg, Dan och Helsingör. De drevs med ånga. De tog tåg och bilar över sundet.
Överfarten tog tjugo minuter mellan Helsingborg och Helsingör. Men man var tvungen att ha pass på den tiden till Danmark. Skåningarna hade mycket släkt i Danmark som de inte kunnat träffa på flera år.Det blev ett väldans resande. Man fick en dansk krona för sjuttiofem svenska ören Det skulle handlas i Danmark. Smör, socker, ost korv och annat kött men inte minst sprit då det fans motbok i Sverige. Motbok var en bok man fick köpa ut en vis mängd sprit på i månaden. Alkoholister kunde få motboken indragen. Kvinnor fick mindre ranson än män och de rika fick större ranson. Det var mycket billigt allt i Danmark. Det såldes många dubbelbottnade koffertar och andra uppfinningar man kunde smuggla såväl sprit som matvaror i. Man fick bara ta en viss mängd varor med från Danmark. Exempelvis två kg socker, ett kg smör osv. 

Det gällde att få ett bord och få beställt sin smörobrö sin Tuborg och ett par snapsar då det räknades som internationellt vatten när man lämnat hamnområdet. Svenska handlarna svor över dessa resor och plötsligt behandlades helsingborgarna väl av handelsmännen. Annat hade det varit före kriget när Danskarna hade kommit till Helsingborg och handlat. Då blev minsann svenskarna inte så vänligt bemötta då stod de för  tå för danskarna.
Innan jag slutar detta smide måste jag tala om att den lilla smala gatan i Helsingör från järnvägsstationen upp till Stengade fins en liten glassaffär som har Europas godaste glass.
Glass heter IS på danska och grädde heter flöde som man får på glassen. Så beställ is med flöde! Men gå inte till
En isenkrämere och försök köpa glass för han har bara järnvaror! Försök ej heller hitta ett roligt ställe att äta er glass på för då hamnar ni på kyrkogården. (Roligt är lugnt!)
Ha även klädnypor med er i väskan. Föresten väskan har ett speciellt ord, den heter tasken.
Usch vad danskarna kallar saker för!
Detta för ni tänker nog också inhandla den goda och berömda danska osten, Den där osten som nästan kryper själv. Då är det bra att ha klädesnypor att sätta på näsan!
En gång när jag var på en herrtoalett, på herrtoaletterna fans en viss sorts automat en som det inte fans chokladkakor i, men det som fans kostade en krona. Där hade någon hängt en skylt med texten: ”Gå du jem til din kone så spar du dene krone!” Kone = fru.
Har ni varit på krogen och ätit (spiset) och tagit några snapsar och kyparen (tjeneren) som ni kallat på.
Säger: ”Ni må betale suhundreåddeåhalfjersinstyve kroner og femåhalvfemsinstyve öre!” Så akta er för vad ni betalar! Hur många svenskar har inte blivit lurade i Danmark när de intagit sina öl och snapsar i Danmark. Tänker inte översätta vad kyparen sa. Det får ni försöka klura ut själva!
Det kan ni ju tävla om att klara, men Trolltyget får inte vara med!
Angående om dockan. Ja den fick nya liv några år senare, men det var i dockor som var av kött och blod.
Porslinsdockor var för dyra!


Forts. Klicka här!

Av Bengt - 3 oktober 2007 11:48

Detta är min mormor som bodde innanför de tre fönstren till vänster på förra bilden.


Stora pojken som lekte med docka!


Fyra år var jag ju när jag kunde cykla. Far hade ändrat mors cykel så det blivit frihjul på den så den var som en dåtiden modärn cykel. Sadeln blev borttagen så den inte skavde i nacken på mig. Fastän styret var så långt ner som möjligt så måste jag ha uppåtsträckta armar för att kunna styra.
Där stod folk vid det gamla fina läroverket där Bergalidens backe börjar och går ner till centrum och slutar vid Kullagatans ände där de gamla affärerna ligger. Där ligger också statsparken och en bit neråt centralstationen. Där i denna backe måste det göras en speciell väg runt ett hus på vänster sida ner till statsparken för spårvagnen, då den annars körde rakt in i huset vid backens slut.
Det stod folk på Långvinkels gatan som kallades allmänt för Liden med sina gamla vackra hus.
Det var på den gatan jag bodde i nummer 100.
Det stod folk på Hälsovägen vilket det på mitten av backen finns Sofiakällan.

 Sofiakällan med sitt speciellt salta vatten som ständig kommer upp från marken. Ett vatten som har en vidunderlig smak! Har man en gång smakat på det vill man ha mer trots man kanske inte tycker om det första gången. Denna källa ligger strax nedanför Öresundsparken med sin vackra vallgrav som en gång gick runt hela Helsingborg för några hundratal år sedan. Där kärnan den 33 meter höga borgen som var stadens mitt och ligger vid parken Slottshagen med statyn av jaktens gudinna.
Vid kärnan går de vackra terrasstrapporna med sitt springvatten ner till stortorget.
Där ligger det 66 meter höga, röda rådhuset som också är en sevärdighet. På torget finns statyn av Magnus Stenbock som genom sin non stopp ridning till kungen räddade Sverige från danskarna. Uppe från kärnan ser man över sundet danska staden Helsingör med Kronborg där Hamlet skulle ha verkat.

Så förflyttar vi oss till den skarpt svängda branta Tågagatan där också stod folk. Tågagatan ligger i norr jämfört med Bergaliden som ligger mot söder och Liden i norr. Mot väster finns så Öresund som skiljer Sverige från Danmark. Således om man ska komma till centrum måste man ner för en brant backe eller trappor. Helsingborg kallas inte för inte för ”Sundets pärla”!
Dessa backar kom jag då rusande på min cykel och ni kan tänka er hur folk som stod eller gick där förfasades av den syn de fick se.
Men det var inte bara mig på cykeln de fick se om de hann med det. De fick också se en passagerare på pakethållaren.
Nu var det så jag hade en trasdocka med ett mycket vackert porslinshuvud som jag tyckte mycket om. Den var så vacker! Således fick den alltid följa med mig på mina cykelturer tills den dag den dog.
En dag när jag var fem år blev jag påkörd. Ja det var jag som blev påkörd och inte tvärt om! Bilen bromsade och lyckades stanna med mitt huvud liggande intill ett av hjulen. Hade bilen rullat en liten bit till skulle huvudet nog krossats och denna historieskrivning hade då aldrig blivit till!
Men min docka dog. Hennes vackra huvud gick i tusen bitar. Jag sörjer den, den dag som i dag är!Jag blev körd till Helsingborgs då vackra sjukhus med sin röda två meter höga mur runt vilket man måste komma igenom en stor port med väldigt stora dörrar som blev öppnade när ambulansen skulle komma in. För övriga fans en mindre dörr men först måste man anmäla sig hos damen som satt i en lucka för att bli insläppt.
Såret jag fått i huvudet blev ihopsytt och så fick jag komma hem. Huvudet vad var det mot min docka jag mist. Gubben som kört på mig var en rik knös. Vad tror ni jag fick för allt detta och att han kört på mig? Jo en liter jordgubbar! Det kunde han ju fått slippa ge mig om han nu inte kunnat stanna!

Fortsättning: Lek och bus också.

Av Bengt - 2 oktober 2007 12:59

Kortet ovan: Innanför de fönstren till höger där växte jag upp och satt under bordet!


Ta tjuren vid hornen eller flyg fågel flyg!


Det var inte bara apor och sälar  som var mina vänner i mitt väldigt unga liv!
Då mina föräldrar hade en i umgängeskretsen en som var svinuppfödare så jag kom ofta
ut på landet. Där de bodde hette Filborna som var riktig landsbygd men i dag fullt med stora hus gator och affärer. För att komma till dessa bekanta fick man ta bussen som gick norrut på gamla riksettan. Sen var det till att traska tre kilometer innan man var framme.
Medan de vuxna hade sitt för sig så begav jag mig ofta till svinen och grisade ner mig. Där fans även hönor, gäss och katter. Två kor som inte tyckte om att jag var nyfiken på och drog i  deras spenar. Så fans det en hund och en häst också. Hästen fick jag också ibland sitta på, Där trivdes jag, det var rena paradiset för mig. Där fans också en tjurkalv vilken jag ville skulle vara som alla de andra djuren och kunna leka med som jag lekte med de andra djuren. Men det blev lite annorlunda lekar med den. Det fans bara en lek som passade honom och det var att försöka få omkull varandra.

 Oj vad han var stark. Gång efter gång så var det jag som föll omkull. Nog försökte jag att ge tillbaka och få omkull honom också, men det gick jag fullständigt bet på. Jag knuffade och försökte på alla sätt men han stod stadigt. Det var en riktigt tjurskallig vän som aldrig ville låta mig vinna
Det där med djur gjorde min mor ofta förtvivlad. Jag kom hem med igelkottar, grodor, bortsprungna katter eller kattungar som någon givit mig, skadade fåglar. Men jag fick aldrig behålla dem jag var tvungen att gå tillbaka med dem där jag funnit dem.  Men så en dag kom jag hem med en som någon sa hette tjas. Konstigt nog så fick jag behålla den för mor. Far sa aldrig något om att jag tog hem djur, Han bara skrattade åt det.
Den var en gråsvart eller brunaktig fågel något mindre än en kråka. Den hoppade runt på golvet och flaxade och fann sig till rätta hos mig där den fick mat. Den tyckte mycket om maskar så det var till att ut och gräva upp sådana jämnt och ständigt. Jag vet inte vad det var för sorts fågel men i alla fall så kunde den säga mitt namn precis som en papegoja. Flygförmågan blev bättre dag för dag och den kunde få träna ute på gården där mattstången
var ett kärt ställe för den. Men så en dag flög den mycket högt och långt i väg och vände aldrig tillbaka. Jag gråt och saknade den men kände samtidigt en glädje över att den nu var fri.
En dag fick jag till sist en liten egen kattunge. Vad jag var glad den var min egen, bara, bara min!

Fortsättning: Påkörd av bil!

Av Bengt - 1 oktober 2007 14:09

Hittade en bild på farfar men skägget ser inte så vitt ut som det var!
Andra bilden några av de som i anletets svett byggde landet Sverige.


Hoppar över historieskivningen i dag!
 I dag ger jag utlopp för mina arbetarrötter och därigenom  mina politiska känslor med ett längre smide!


Göran Persson har nu retat upp mig att smida vad jag många gånger tidigare tänkt smida! Detta genom hans slingrande angående hans avgångsvederlag, hans arvoden och som till skam av sådana belopp det här rör sig om.  Arvoden av en timmes föredrag vad en pensionär ska leva ett helt år på.
Tänk en läkare heller en sjuksköterska och undersköterska som har ansvar för liv eller död vad är de värda i jämförelse med en minister. En minister behöver ingen utbildning det enda den behöver kunna är att prata och dupera. Styrande av riket har de andra experter till som sköter!
Han Göran Person socialdemokrat?  Så ”fan” heller! Han vet väl inte ens vad ordet socialdemokrat betyder. Men det är sak samma med de andra strebrarna i toppen, för bara nämna ett par namn som Mona Salin, Per Nuder med alla de andra i toppen. Vad vet och hur kan en som tjänar mer på en dag vad någon annan ska leva ett helt år på då kunna sätta sig in i hur den andre personen har det. Hade de vetat och kunnat känna det. Varför är det då så ändå med sådan orättvisa?

Är det för det saknas all medmänsklighet och solidaritetskänsla hos de jag här talar om? Någon orsak måste det ju finnas i alla fall eller hur!
Men alla dessa i topparna har lärt sig bra retorik och det viktigaste för dem och få ha makt för det egna höga nöjes skull samt lyfta sina feta arvoden som de själva sitter och beslutar om! Hur kan ni i de djupa leden vara så förblindade och finna er i det och låta strebrarna få makten över er? Finns det ingen förmåga till att tänka klart utan bara låta sig duperas eller följa med och vända kappan efter vinden?
Vad vet och känner de för de kämpar som gjorde att de kan befinna sig där de i dag befinner sig? Bland de kämparna befann sig min farfar, far och släkt!  Vad de led, förföljdes och försakade för att de en dag skulle ta makten från borgarna och kapitalisterna för att därmed kunna styra landet till ett välfärdssamhälligt folkhem.

Själv fick jag och min bror känna av förföljelse m.m under vår skoltid. Hur många rapp av rottingen har jag inte fått i baken för mitt kunnande och uppstuttsighet av maktgalna lärare! Det bildades kooperativa föreningar, i dag coop, där det sitter direktörer och smörjer kråset efter vad mina föräldrar och deras likar
avstod från för att krämarna inte en dag skulle kunna ockra på de fattiga!
Samma  skit i LO och TCO toppen!
Det var en kamp för ingen skulle behöva leva i otrygghet såväl vad gällde ekonomi, sjukdom, läkarvård, arbete, bostad som ålderdom med mera.   Där ingen skulle behöva förnedra sig att tigga och gå och be om hjälp hos en socialmyndighet eller frälsningsarmén o.d
De förde en kamp för ALLAS lika värde för solidaritet och rättvisa utan en tanke på att de skulle kunna profitera på det för egen del!
Om de gamla kämparna i dag kunde som Jesus stiga upp ur sina gravar och se vad som hänt skulle de gråta blod av förtvivlan vad deras kamp ledde till!
I dag har det ingen betydelse om det är de blått  eller rött som styr för de idéer och vilja som socialdemokratin är skapad och uppbyggd av har helt försvunnit.
En stat styrs genom stiftande av lagar och fungerar genom dess skattesystem. T.o.m den kapitalistiska stat som USA är måste fungera efter det. Statens folk har det så som lagar stiftats och som skatter införs.
Det är genom lagar och skatter och fördelningen av det som rättvisa, solidaritet och syn på människovärde kan skapas.
Hur kan i ett land där rikedom flödar som aldrig förr fortfarande finnas samma gamla otrygghet och den RELATIVA fattigdom som råder?  Inte kommer nuvarande sosseparti att förändra i dag rådande förhållanden. Socialdemokratiska partiet  måste först förändras till vad som en gång var tänkt och strebrarna röstas bort! Men att Reinfeldts allians kommer att förändra det är ju ren omöjlighet. Det är ju ändå samma gamla högerparti, hur mycket de än snackar om värnandet om arbetarna. Nog har det väl ändå märkts vad de vill och vart vi är på väg. Om de som nu i dag tror på dem ska när lågkonjunkturen kommer då få veta annat. Då får även småföretagaren med sina nuvarande förhoppningar veta vad högerpolitik innebär. En högerpolitik som även sossarna nu ägnat sig åt en allt för lång tid!
Att vara fattig i ett rikt land är värre än vara fattig där alla är det! Fattigdom är något som är relativt! Är det avundsjuka från den som ska leva på lön, pension eller bidrag som stort sett inte räcker till mer än hyra och mat när andra tjänar så fruktansvärt mycket som de gör?


 Om det med lagar och skatt gjordes en rättvis fördelning av dessa rikedomar som finns så skulle inte någon sjuk behöva avstå från medicin p.g.a att pengarna inte räcker till. Ingen skulle behöva gå med trasiga och värkande tänder, ingen skulle behöva söka en säng på ett natthärbärge. Alla skulle kunna låta sina barn få uppleva en dag i Kolmårdens djurpark. Att en pensionär eller en långtidssjukskriven skulle utan att behöva avstå från ett par dagars måltider för att kunna gå på en biograf eller teater. Ja alla skulle väl kunna få njuta och hämta kraft exempelvis på en spansk sandstrand med ett så rikt land som vårt. Tänk bara vilka naturrikedomar vi har att dela på! Detta utan att de rika, som har så mycket att de inte ens kan utnyttja annat än utöva sin makt med det, ändå skulle leva lika gott som de gör idag. Detta skulle vara fullt möjligt att genomföra med rättvisare lagar och skatter!


Hur tänker DU? Vad vill DU? Tycker DU vi har ett rättvist och solidariskt samhälle?  Anser DU vi borde ändra det eller anser DU det är bra som det är?  Om det borde ändras tror du då att det inte går?  Jag säger det är hög tid att ändra på det och det går om svenska folket vaknar ur sina drömmar och släpper på sin egoism och inte är likgiltiga för sina medmänniskor! Träd fram ni ledare med samma syn som jag och kan elda våra likar till att en förändring sker. Låt kampen pånyfödas för ett  människovärdigt, rättvist, solidariskt och tryggt folkhem.  FÖR ALLA oavsett förmåga och vad man är född till!

Presentation

Om bloggen

Mitt liv och tankar. Börja gärna med ett gossebarn föds! Sen är det bara att klicka sig framåt fortsättning följer! Prova också gärna någon kategori som verkar intressant av mina levnadshistorier. Eller någon av de andra kategorierna som ser intressanta ut. Hoppas ni får glädja av att ta del av mina så kallade smiden! Ha det bra!

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se