Bengt-Alfreds Tankesmedja

Direktlänk till inlägg 9 oktober 2007

LEK OCH BUS OCKSÅ!

Av Bengt - 9 oktober 2007 10:51

 Min far som tyngdlyftare!Svinabläror!


Vist var det hårda tider, man var tvungen att göra nytta och hjälpa till hemma. Jag fick allt släppa  mors kjol redan som mycket liten. Att inte ha något att göra och leka med var ingen ide att klaga över och tro man skulle bli serverad dylikt. Nej gällde att nästan av ingenting låta fantasin få gro.
 Det dög heller inte och komma hem och lipa om man fått stryk av någon. Det gjorde man bara en gång då svaret var: Antingen att då har du väl varit dum och förtjänat det eller du får väl se till att ge igen. Trots all ömhet och omtanke som gavs så skulle det bli karl av en och tränas för det liv som väntades en fattig socialistisk snorunge.
Trotts alla bestyr man var tvungen att göra så hann man med så mycket annat på den tiden.
Man skulle hinna med att slås med sina hemma gjorda träsvärd och påkar mot fienden på Parkgatan eller Stattena busarna. Det var på blodigt allvar och hade man förlorat en strid så var det bara att komma igen och se till att vinna nästa gång. Att gråta över en bula i huvudet
eller blödande sår gick inte ann. Nej det var något man stolt visade upp och skrattade åt.
Efter att sett spelhallen i Folkespark skulle jag ju göra en egen spelhall. Det var att gå till stans stora soptipp och få tag i en gammal slängd barnvagn. Av den gjorde jag då en lång vagn av bräder.  Gjorde en ställning med en skylt där det stod Bengts tivoli. Skylten hade jag fått hjälp med då jag inte lärt mig skriva. Av min bror som var åtta år äldre än jag, hade jag fått ett luftgevär i julklapp. Det bjöds således på prickskjutning. Av en gammal trasig väckarklocka som fick ett helt dygn på två minuter satte jag under en rund skiva som det var målad i olika färger som visaren kunde stanna på. Det fans ett kulbräde att spela på.

 Där hängdes ballonger som var gjorda av svinabläror (urinblåsor) som jag fått av svinuppfödaren.
 Nu mins jag inte vad jag mer hade på vagnen. Denna vagn drog jag så runt med. Det kostade en femöring att få spela. Vinsterna var i vissa fall gamla leksaker varav en del var trasiga. I vissa fall knyckta äpplen och päron.
Jodå det fans de som spelade på detta tivoli men inte blev det någon stor ekonomisk förtjänst utan det var väl mest nöjet att vara tivoliägare.
Så hade vi en kolonilott också där hushållskassan kunde drygas ut med egna grönsaker.
Köttransonen drygades ut med kaninaveln min far bedrev på denna koloni. Vi hade även fyra stycken hönor där.  Äggen som de värpte lades i en stor tunna i matkällaren som blev konserverade med vatten och kalk och något annat jag inte vet vad det var. Men fy tusan när jag var tvungen att gå och hämta ägg från tunnan. Ni skulle bara veta hur äckligt förutom kalt att köra ner armarna i tunnan för att ta upp ägg!
Det var mycket bus också. Man lade ut en plånbok fäst i ett snöre och lade sig bakom en buske. När någon kom och skulle ta plånboken, precis när de skulle ta den försvann plånboken in i busken. Man ”hartsade”  också så det spökade hos gamla ensamma tanter.
Man fäste en knappnål i fönsterkittet som var fäst i en stark sytråd, tråden gick längre bort där man inte syntes. Där drog man med en fiolharts fram och tillbaka på tråden. Därmed uppstod innanför fönstret ett spökligt gnisslande. Eller så hade man ett flaskkork packning (Ett runt gummi med hål i). I hålet satte man en skruv från vilket man drog ett snöre med knutor i änden. Så sög man fast packningen med skruven i på fönsterrutan. Drog på knutorna så smattrade det på rutan. Det var många andra hyss man hittade på,
Eftersom jag redan kunde simma så var sommarnöjet mycket bestående att åka till kallbadhuset. Ett badhus som låg långt ut i djupa vattnet dit det gick en lång brygga till från stranden. Redan då blev Johnny Weissmuller som Tarzan min idol och den enda filmidol jag haft. När jag hoppade i vattnet och simmade var jag Tarzan . När jag var i skogen och hängde i träden var jag Tarzan. När jag lekte med mina djurvänner så var jag Tarzan.
Att åka skridsko lärde man sig tidigt. Men det var inte skridskor med snörkängor. Vist fans det sådana. Men de var mycket dyra. Nej det fick bli ett par begagnade. Sådana där som hade en vacker svängd spiral framtill.
I december månad var det dans kring julgranen som var rest på Sundstorget där den vackra Saluhallen låg som senare har blivit riven för parkeringsplatser.

Dansen anordnades av stadens socialkontor. När dansen var slut fick man med en lapp i handen ställa sig i kön
för att hämta sin godispåse.

En påse som bestod av ett äpple, en sur apelsin. Sur ja.  Sura det var de få apelsiner som gick att få. De var nästan som citroner och måste doppas i socker för att kunna ätas!  Det fanns två kola en klubba fem hasselnötter. För denna påse hade min mor måst förnedra sig att gå till socialkontoret och få ut biljetten som jag fick lämna när påsen hämtades.
En Jul fick jag ett par skidor till julklapp. Alltså något som var mer ett par tunna bräder lite böjda framtill. Vallning bestod i att man smälte på stearin och strök ut med ett strykjärn som värmts på kaminen. Så ställde man sig på skidorna och gav sig i väg till Slottshagens skid och kälkbacke som låg en bit hemifrån.  Framme i backen var jag så trött att det var omöjligt att kunna klara av att åka på skidorna. Tröttheten hade orsakats av att jag fått stanna jämt och ständigt fått ta av mig skidorna och ta bort det tjocka lager snö som fastnat under skidorna. Nej skidor var inget för Bengt.

 Det var först som väldigt vuxen när jag kom till Tännes skidor blev något som var härligt och roligt. Längdåkning går fortfarande dåligt den dag som i dag är. När det går neråt och svänger så hamnar jag mestadels på baken i snödrivan. Då går det mycket bättre i slalombacken.
Det var en enda  dag på de brädlapparna som därefter ställdes undan tills den  dag det blev till värme i spisen!

Fortsättning: Gränsen Stängd.

 
ANNONS
 
skogsfrun

skogsfrun

9 oktober 2007 17:11

Spela hartzfiol och annat oförargligt(?) rackartyg ägnade vi oss också åt för att få lite spänning i tillvaron och Tarzan var förstås idolen. Det var härligt att vara barn men de vuxna hade säkert stora problem med försörjning, krigshotet hängde över oss.
Fint att läsa om dina minnen. Skogsfrun undrar över de glada människorna på nedre bilden, har du lust att presentera dem?
p.s tack för rosorna:)

http://barasaras.bloggagratis.se

 
Frump fnissar

Frump fnissar

9 oktober 2007 17:47

Du var allt en liten påhittig pojk du!
Men roligt verkar du ha haft. Mycket roligt att läsa din historia, hoppas du fortsätter ett tag till :-)
Kram vännen!

http://Frump.bloggagratis.se

 
christina

christina

9 oktober 2007 18:32

Villka upptåg!!
Oskyldiga hyss,och bara så kul att ta del av.
Ha det gott Bengt
Kram vännen

http://sockertoppan.blogspot.com

 
Ingen bild

Smeden

9 oktober 2007 18:40

Presentation av bilderna:
Mina föräldrar med de som syns på bilderna bildade Helsingborgs första gammeldansförening. De hade lite teater också för sig på dansträffarna. Det är spelemänen Pajasarna m.fl

 
Queenie

Queenie

9 oktober 2007 18:43

Hej, jag hittade hit via Christinas sida...vilken intressant läsning...och spännande.....jag kommer igen. Kram/Q

http://evassida.tripod.com

 
Hannele skrattar

Hannele skrattar

9 oktober 2007 19:36

Livet är en fest, man har fått sysselsätta sej själv.

http://hannelesparadis.blogspot.com

 
Ingen bild

Kjell

9 oktober 2007 19:39

Vi kallar det Hartsfiol här. Det där med en gummipackning har jag oxå gjort... Urkul :-))

 
Ann-louice

Ann-louice

9 oktober 2007 19:42

Kul med tivolit...smakade äggen bra?
Ann-louice stavar jag med c och inte s!

http://www.alleswe.bloggagratis.se

 
Marianne

Marianne

9 oktober 2007 21:38

En bra berättelse. Hartsat och spelat bus med en plånbok har jag också gjort. Det verkar vara ett allmänt bus. Men det var en snål godispåse du fick. Kram

http://ekoxenskennel.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Linda

9 oktober 2007 22:12

Självklart det är bara att kopiera av.
Godkänner inte alla kommentarer, blir inte av.
Ha det gött.

 
Ruth

Ruth

9 oktober 2007 22:13

Kära vännen vad du har underbar berättarförmåga. Njuter av varje skriven rad. Många av dessa hyss tillhörde också min generation, kul var det att busa. Äggens förvaringssätt har jag aldrig hörts tal om. Kalken kan jag förstå, var väl till för att förse äggskalen med kalk så inte dom skulle urvattnas, men blev dom inte ruttna ??? mysko. Skulle kommenterat så mycket mera en så här, men du gör mig mållös över dina underbara inlägg som jag beundrar väldigt mycket. En bok Bengt, tänk den tanken några gånger !! Manuset finns ju redan..

http://bernamis.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Smeden

9 oktober 2007 22:32

Det har undrats om äggen. Det var ett sätt som andvändes för konservering av just ägg.
De höll sig mycket länge färska. Har någon
känt lukten av ett ruttet ägg? Något vervärdigare kan man ju inte lukta. Men de i tunnan ruttnade inte!

 
Trolltyget

Trolltyget

9 oktober 2007 23:03

Ruth: det är dottern Troltyget som skvallrar... Jag ska nog se till att det blir en bok, om jag så ska kopiera hela Smedens blogg och ge ut den själv *blink*

http://mrlns.blogspot.com

 
Alle

Alle

9 oktober 2007 23:06

Ärligt talat vet jag inte vad som händer , för varge gång jag ska godkänna en kommentar eller skriva en kommentar kommer det upp att webb sidan kan inte visas och jag måste knappa ner hela skiten och nu är jag arg ....för jag fick i går en hel del kommentarer som jag prövat att godkänna och det funkar inte ....
Men jag har läst vad du skrev och nej den lilla pojken är inte min son utan min systers...den stora pojken på layouten det står sommar på ...han är min.
Jag har också länkat dig på bloggen som smeden Bengt...är det ok? eller ska jag skriva Beng Alfreds tanke smedja?
Hoppas att detta funkar nu annars bli jag galen! Kram

http://www.alleswe.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt - 28 maj 2017 10:39

Så kom vi till slutet av denna levnadshistoria...   Natten till den 24 maj lämnade min far Bengt Andersson oss efter 3 veckors intensiv-vård. Stilla och lugnt utan ångest eller smärtor i sömnen precis som han önskade.     Det är med stor so...

Av Bengt - 8 april 2016 12:53

    Är det dags igen med en invasion av Ryssland inom de närmaste seklerna?  Alltså ett tredje världskrig! Ja, jag bara undrar lite när man ser på historien och vad som händer i dag. Historiskt sätt för att då bara nämna Carl den tolfte, N...

Av Bengt - 4 april 2016 21:22

    Nu först när jag börjar inlägget får jag tala om att den där gasoldammsugaren givetvis bara går att dammsuga med DEN FÖRSTE APRIL!       Det är så svårt att börja blogga. Vet inte hur jag ska skriva, flödet har liksom försvunnit och ...

Av Bengt - 1 april 2016 00:23


  Hej på er alla bloggvänner  som kan finnas kvar. Mitt bloggande tog plötsligt slut. Ja det gick faktiskt inte att blogga utan datorn som pajade. Sen har det varit det än det ena och än det andra som hindrat att vara inne på bloggen. Nu ...

Av Bengt - 30 december 2015 12:28


    Önskar er ett gott slut på detta förflutna år!   Så Välkommen till år 2016 med hopp att det blir ett riktigt härligt år!   Vi hörs och ses igen sen på det nya år med nya upplevelser!    Stor nyårskram till er mina vänner! ...

Presentation

Om bloggen

Mitt liv och tankar. Börja gärna med ett gossebarn föds! Sen är det bara att klicka sig framåt fortsättning följer! Prova också gärna någon kategori som verkar intressant av mina levnadshistorier. Eller någon av de andra kategorierna som ser intressanta ut. Hoppas ni får glädja av att ta del av mina så kallade smiden! Ha det bra!

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se