Bengt-Alfreds Tankesmedja

Direktlänk till inlägg 4 oktober 2007

ÖVER SUNDET!

Av Bengt - 4 oktober 2007 12:06

Bilderna: Mor min provade på affärsverksamhet och hade en tid ett litet strandkafé´ute på Råå ängar. Råå kommer jag säkert at tala om i någon gång i min levnadshistoria Andra kortet är bara några arbetare.


Ang. Skogsfruns fråga i en kommentar.


Strax efter kriget var slut började färgerna gå i skytteltrafik. Det var tre stycken färjor.
De hette Kronborg, Dan och Helsingör. De drevs med ånga. De tog tåg och bilar över sundet.
Överfarten tog tjugo minuter mellan Helsingborg och Helsingör. Men man var tvungen att ha pass på den tiden till Danmark. Skåningarna hade mycket släkt i Danmark som de inte kunnat träffa på flera år.Det blev ett väldans resande. Man fick en dansk krona för sjuttiofem svenska ören Det skulle handlas i Danmark. Smör, socker, ost korv och annat kött men inte minst sprit då det fans motbok i Sverige. Motbok var en bok man fick köpa ut en vis mängd sprit på i månaden. Alkoholister kunde få motboken indragen. Kvinnor fick mindre ranson än män och de rika fick större ranson. Det var mycket billigt allt i Danmark. Det såldes många dubbelbottnade koffertar och andra uppfinningar man kunde smuggla såväl sprit som matvaror i. Man fick bara ta en viss mängd varor med från Danmark. Exempelvis två kg socker, ett kg smör osv. 

Det gällde att få ett bord och få beställt sin smörobrö sin Tuborg och ett par snapsar då det räknades som internationellt vatten när man lämnat hamnområdet. Svenska handlarna svor över dessa resor och plötsligt behandlades helsingborgarna väl av handelsmännen. Annat hade det varit före kriget när Danskarna hade kommit till Helsingborg och handlat. Då blev minsann svenskarna inte så vänligt bemötta då stod de för  tå för danskarna.
Innan jag slutar detta smide måste jag tala om att den lilla smala gatan i Helsingör från järnvägsstationen upp till Stengade fins en liten glassaffär som har Europas godaste glass.
Glass heter IS på danska och grädde heter flöde som man får på glassen. Så beställ is med flöde! Men gå inte till
En isenkrämere och försök köpa glass för han har bara järnvaror! Försök ej heller hitta ett roligt ställe att äta er glass på för då hamnar ni på kyrkogården. (Roligt är lugnt!)
Ha även klädnypor med er i väskan. Föresten väskan har ett speciellt ord, den heter tasken.
Usch vad danskarna kallar saker för!
Detta för ni tänker nog också inhandla den goda och berömda danska osten, Den där osten som nästan kryper själv. Då är det bra att ha klädesnypor att sätta på näsan!
En gång när jag var på en herrtoalett, på herrtoaletterna fans en viss sorts automat en som det inte fans chokladkakor i, men det som fans kostade en krona. Där hade någon hängt en skylt med texten: ”Gå du jem til din kone så spar du dene krone!” Kone = fru.
Har ni varit på krogen och ätit (spiset) och tagit några snapsar och kyparen (tjeneren) som ni kallat på.
Säger: ”Ni må betale suhundreåddeåhalfjersinstyve kroner og femåhalvfemsinstyve öre!” Så akta er för vad ni betalar! Hur många svenskar har inte blivit lurade i Danmark när de intagit sina öl och snapsar i Danmark. Tänker inte översätta vad kyparen sa. Det får ni försöka klura ut själva!
Det kan ni ju tävla om att klara, men Trolltyget får inte vara med!
Angående om dockan. Ja den fick nya liv några år senare, men det var i dockor som var av kött och blod.
Porslinsdockor var för dyra!


Forts. Klicka här!

 
ANNONS
 
Ruth

Ruth

4 oktober 2007 12:38

Tyvärr kan jag inte vara med och tävla, det här med halv fjers och det danska betalningssettet begriper jag mig inte på ett dyft. Det Danska språket i tal, näääää, men att läsa danska går bra för det påminner mycket om Norska som är mitt modersmål. Var också med i början av min levnad med rasonkort när jag var barn, men för oss gick kosan till Svenska och gränshandeln där. Det var tuffa tider då i flera år efter krigets slut.

http://bernamis.bloggagratis.se

 
Marianne

Marianne

4 oktober 2007 13:56

Trevlig berättelse, där man känner igen att tura mellan Sverige och Danmark. Fina foton som visar lite av hur livet var

http://ekoxenskennel.bloggagratis.se

 
Ingen bild

christina

4 oktober 2007 14:58

Turat har man gjort många gånger, Malmö Köpenhamn, med Gripen Absalon och Örnen.
Härliga bilder du satt in idag igen.
Ha det gott vännen
Kram

 
maki

maki

4 oktober 2007 15:43

Hej Bengt-Alfred!
Blev nyfiken på din sida via Skogsfrun. Väl uppfostrad som jag är kan inte bara vräka mig in uten att säga hej.
Jagönskade att jag hade berättande gåvan, det är underbart. Men jag är duktig på att lyssna.Då jämnar det sig ut så att säga, härligt.
Underbara gamla bilder har Du. Jag får nog återkomma.
Nu ska jag till storstaden för att möte mitt barnbarn.
Tills dess på återseende, hoppas jag.
MVH m a k i-apan

http://maki-apan.bloggagratis.se

 
skogsfrun

skogsfrun

4 oktober 2007 17:03

Råå ett fiskeläge, där har skogsfrun kikat på ett jobb med galopphästar. Antagligen har man blivit lurad på pengar i Danmark för man begriper ju inte det där med fjers. Låter som en fisk! tycker skogsfrun. Dockor är leksaker och aldrig av kött och blod smeden.

http://barasaras.bloggagratis.se

 
Trolltyget

Trolltyget

4 oktober 2007 20:19

Precis när jag skulle börja räkna ut vad kyparen sa så.... Tji fick jag.
Fär väl säga då att jag äääääääälskar den danska osten.

http://mrlns.blogspot.com

 
Linda

Linda

4 oktober 2007 20:50

Ska inte vara med i gissningen, men det är trevliga foton du har på din blogg.
Hoppas du haft en trevlig dag.
God natt

http://bizzab.bloggagratis.se

 
Ingen bild

christina

4 oktober 2007 22:55

Det var inte Kalla fakta utan på
kanalen TV4Fakta som dokumentären gick.
Otroligt fin skildring....
Kram

 
Micke

Micke

5 oktober 2007 14:14

Skoj o läsa lite om hur det var förr, idag är ju resor till danmark bara förknippat med fylla o skit!!
2 kg smör o ett kg socker? Det var tider det!

ha de gött!

http://beckfjall1.blogg.se

 
Ingen bild

.Denna kommentar hade hanmnat i påkörd!

5 oktober 2007 20:08

Nä du... varsegod, har man gett sej in i leken så...

av Trolltyget den 5 oktober 2007 kl 13:48

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt - 28 maj 2017 10:39

Så kom vi till slutet av denna levnadshistoria...   Natten till den 24 maj lämnade min far Bengt Andersson oss efter 3 veckors intensiv-vård. Stilla och lugnt utan ångest eller smärtor i sömnen precis som han önskade.     Det är med stor so...

Av Bengt - 8 april 2016 12:53

    Är det dags igen med en invasion av Ryssland inom de närmaste seklerna?  Alltså ett tredje världskrig! Ja, jag bara undrar lite när man ser på historien och vad som händer i dag. Historiskt sätt för att då bara nämna Carl den tolfte, N...

Av Bengt - 4 april 2016 21:22

    Nu först när jag börjar inlägget får jag tala om att den där gasoldammsugaren givetvis bara går att dammsuga med DEN FÖRSTE APRIL!       Det är så svårt att börja blogga. Vet inte hur jag ska skriva, flödet har liksom försvunnit och ...

Av Bengt - 1 april 2016 00:23


  Hej på er alla bloggvänner  som kan finnas kvar. Mitt bloggande tog plötsligt slut. Ja det gick faktiskt inte att blogga utan datorn som pajade. Sen har det varit det än det ena och än det andra som hindrat att vara inne på bloggen. Nu ...

Av Bengt - 30 december 2015 12:28


    Önskar er ett gott slut på detta förflutna år!   Så Välkommen till år 2016 med hopp att det blir ett riktigt härligt år!   Vi hörs och ses igen sen på det nya år med nya upplevelser!    Stor nyårskram till er mina vänner! ...

Presentation

Om bloggen

Mitt liv och tankar. Börja gärna med ett gossebarn föds! Sen är det bara att klicka sig framåt fortsättning följer! Prova också gärna någon kategori som verkar intressant av mina levnadshistorier. Eller någon av de andra kategorierna som ser intressanta ut. Hoppas ni får glädja av att ta del av mina så kallade smiden! Ha det bra!

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se