Bengt-Alfreds Tankesmedja

Direktlänk till inlägg 24 september 2007

HEMKOMMEN FRÅN BB!

Av Bengt - 24 september 2007 00:47


Platsen var under bordet.


Så kom mor min hem från BB med sin lille pojke som var jag.  Jag fick namnet Bengt.
Med ursprung Benedictus. ( Den välsignade! )  Men även Anders efter min far och Alfred efter min farfar. Efternamnet var Andersson. Således Bengt med 3 A för dem som kan min mailadress!)
 Jag mådde gott vid min mors barm där jag fick god mat från hennes mogna bröst. För övrigt trivdes jag utmärkt av den omsorg och kärlek som gavs lilla hjälplösa jag.
Under detta omhändertagande så förflöt tiden framåt och jag växte ju för var dag. En dag kunde jag också sitta upp i hagen.
Min far hade byggt en trattgrammofon som en fin möbel med ett verk som kunde  spela hela fyra skivor innan man måste veva upp den. När det så spelades på den satt jag och hoppade och dansade i takt med musiken på min lilla stjärt. 

Dag efter dag gick med familjelycka tills min nionde levnadsmånad. Då släppte jag taget om stolen jag höll i och med stapplande steg vinglade bort flera meter till min mor.  Detta till munterhet och glädje, men också från den stunden hade mycket bekymmer påbörjats för mina föräldrar.
Lägenheten var helt omodärn. Den enda modärnitet som fans var rinnande, men kallt vatten.
Det eldades i köket i spis. I ett rum fans en kakelugn i två andra kokskaminer.
På gården fans de där hjärthusen som man förfrös rumpan på om vintrarna och man fick gnugga  tidningspapper för att kunna torka sig efter  gjort behov.
I ena rummet fanns ett stort bord vilket det samlade en massa gubbar runt. Medan mor bjöd på nykokt kaffe av eget rostade böner som kommit från min moster i Amerika . Tillika hemmabakat bröd.
Under det bordet satt jag alltid när gubbar var samlades och lyssnade till deras prat. Vad de sa begrep jag inget alls av. Jag hade ju inte lärt mig många ord vid den tiden. Men ändå det lyssnandet har nog präglat mig i mitt tänkande längre fram i livet och som vuxen enligt vad man fått lära sig inom psykologin.
Pratet som gubbarna höll på med var politik.  Något min far ärvt efter min farfar.
Min farfar, verksam runt Trelleborg, hade varit en ungsocialist. Föregångare till facken, kommunister och socialdemokrater som sprängdes i dessa fraktioner. Det finns bland annat en bok som handlar om min farfar. Den ska finnas på arbetararkivet.
 Där berättas om hur han blivit jagad med pistol när han försökt organisera de livegna lantarbetarna. Det var drängarna själva som jagade iväg honom som bonden fått dem att göra. Något som inte precis ändrats den dag som i dag är. Men då på annat sätt där de som är de rika ägarna som bestämmer och får sina underlydande till!
Det som nu behandlades av gubbarna runt bordet var hur och med vilka medel nationalsocialisterna skulle bekämpas. Skåne och speciellt Helsingborg var högborgar
för nassarna. Där majoriteten av lärarna och poliserna sympatiserade med. Där Hitler och Tyskland var förebilder för dem. 

Ja så började mitt livs första stapplande tid efter hemkomsten från BB!

Fortsättning: Det blåser.

 
ANNONS
 
Gisan

Gisan

24 september 2007 06:04

Är det månne en bok på gång? Kram

http://gisan.blogg.se

 
skogsfrun

skogsfrun

24 september 2007 10:37

Mycket fint och intressant smide* som andas nostalgi. Din mor var en vacker kvinna som utstrålar lugn och styrka vilket nog behövdes under 30-talets knappa villkor. Skogsfrun 1000-tackar:)

http://barasaras.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Smeden

24 september 2007 13:56

Gisan! Javist, jag smider ett skellett för att sen sätta på en kropp på det.
Lite för tunt det man kan göra i en blogg!

 
Trolltyget

Trolltyget

24 september 2007 18:27

Jaha det är ju bara att titta in på min sida där jag har min målning av mej och min bror för att se likheten... som G-T upptäckte. Och sen säger alla att jag liknar min mor...

http://mrlns.blogspot.com

 
Trolltyget

Trolltyget

24 september 2007 18:32

Skogsfrun... Bilden ljuger inte - precis så minns jag min älskade Farmor...
En dag när jag vågar ska jag berätta nåt om henne i min blogg. Lovar att meddela dej när det blir så dags ;)

http://mrlns.blogspot.com

 
BLomst

BLomst

24 september 2007 18:42

Herlige bilder. Og det lyser morskap, lekenhet, bestemthet, vilje og nysjerrighet (nyfikenhet) i ansiktet på den vesle gutten. Og det var nok ikke lett å sitte stille (;

Åh; nykvernet kaffe lukter godt... *sukk*

*klemmer godt på*

http://blomst.bloggagratis.se

 
Trolltyget

Trolltyget

24 september 2007 21:25

Hej Faur...skulle kopiera bilderna och upptäckte att du scanat dom som gifs... kan du inte ändra formatet till jpeg (jpg) så blir kvaliten mycket bättre. Kram från dottra

http://mrlns.blogspot.com

 
Marianne

Marianne

24 september 2007 22:04

Välbevarade foton. Då det finns ett ansikte till berättelsen blir den mer intressant. Då väntar jag på fortsättningen.

http://ekoxenskennel.bloggagratis.se

 
Alle

Alle

24 september 2007 23:29

Du måste helt klart skriva en bok!!!
Du skriver så bra att man kan inte sluta läsa ju...nu väntar jag på en fortsättning!
En sån vacker mor och underbart kort på dig som barn.
(Hittade hit via Blomst blogg)
Ha en bra kväll.

http://www.Alleswe.bloggagratis.se

 
Ruth

Ruth

25 september 2007 00:06

Läste din berättelse tidligare i dag, men fick inte kommentera. Har jobbat så hårt några dagar och nätter så jag har så mycket att läsa och skriva i kommentarerna. Din berättelse är fängslande och mycket välformulerat. Älskar sådana berättelser så jag hoppas du fortsätter ett tag till. Underbara bilder, är du lika söt i dag tro ? :-) när kommer det ett kort på dig av i dag ? Har nog läst tillbaka från start på din blogg, gillar dina berättelser !!
Godnattkramiz !

http://bernamis.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Smeden

25 september 2007 12:05

RUTH! Det fins en bild på mig den 30 juli.
"En bild till" Kanske det behövs förstoringsglas, men ändå!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt - 28 maj 2017 10:39

Så kom vi till slutet av denna levnadshistoria...   Natten till den 24 maj lämnade min far Bengt Andersson oss efter 3 veckors intensiv-vård. Stilla och lugnt utan ångest eller smärtor i sömnen precis som han önskade.     Det är med stor so...

Av Bengt - 8 april 2016 12:53

    Är det dags igen med en invasion av Ryssland inom de närmaste seklerna?  Alltså ett tredje världskrig! Ja, jag bara undrar lite när man ser på historien och vad som händer i dag. Historiskt sätt för att då bara nämna Carl den tolfte, N...

Av Bengt - 4 april 2016 21:22

    Nu först när jag börjar inlägget får jag tala om att den där gasoldammsugaren givetvis bara går att dammsuga med DEN FÖRSTE APRIL!       Det är så svårt att börja blogga. Vet inte hur jag ska skriva, flödet har liksom försvunnit och ...

Av Bengt - 1 april 2016 00:23


  Hej på er alla bloggvänner  som kan finnas kvar. Mitt bloggande tog plötsligt slut. Ja det gick faktiskt inte att blogga utan datorn som pajade. Sen har det varit det än det ena och än det andra som hindrat att vara inne på bloggen. Nu ...

Av Bengt - 30 december 2015 12:28


    Önskar er ett gott slut på detta förflutna år!   Så Välkommen till år 2016 med hopp att det blir ett riktigt härligt år!   Vi hörs och ses igen sen på det nya år med nya upplevelser!    Stor nyårskram till er mina vänner! ...

Presentation

Om bloggen

Mitt liv och tankar. Börja gärna med ett gossebarn föds! Sen är det bara att klicka sig framåt fortsättning följer! Prova också gärna någon kategori som verkar intressant av mina levnadshistorier. Eller någon av de andra kategorierna som ser intressanta ut. Hoppas ni får glädja av att ta del av mina så kallade smiden! Ha det bra!

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se