Bengt-Alfreds Tankesmedja

Direktlänk till inlägg 18 juni 2007

BENGT-ALFREDS WALEWSKA !

Av Bengt - 18 juni 2007 10:54

Önskemål om ett recept!


Lite dyr rätt men vad gör man inte för att bli populär?
Min favoriträtt jag här delar med  mig. Jag lovar ni som värdinna eller som huslig man kommer att göra succé inför era middagsgäster!
Mått används inte utan ska göras med känsla. ( saknas sådan känsla så strunta i mitt recept!) Mängd beräknas efter antal gäster!

Ha hemma färsk för dagen sjötunga som du filear hemma, Hummer, champinjoner, sparris, tryffel, champinjon-smör, fiskbuljong, tomat citron, persilja, sallad, ägg, givetvis potatis. Vit vin och stark cognac.
Skiva tryffeln. Värm sparrisen och champinjonerna. Ta ut hummerköttet ur klon. Skiva hummerköttet i kraftiga skivor. Olja in klorna så de blir blanka.

Gör en pommesduchesse. Alltså:
Koka mjölig potatis. Mosa den kokta potatisen. Slå i några äggulor och rör om, blanda och salta.

Så  börjar vi med hummersåsen.
Tag en hummer. Ta av klorna, Ta lite av köttet och skiva det. Lägg resten i en kastrull. Krossa hummerskalet.
Sätt  det på spisvärmen och häl på stark cognac och flambera. 
 Pudra med mycket lite vetemjöl och rör om.Ta i lite champinjonsmör. Ta i lite fiskbuljong. Häll i bra med vispgrädde och låt koka. Sila upp såsen i ny kastrull och håll den varm!
Gör sen en sås Vin Blanche på följande sätt: Gör en burmanje. Alltså smör och mjöl i en  kastrull och rör om under värme. Slå i fiskbuljong, kaffegrädde och  vitt vin .Låt det koka upp några minuter.Låt den småputtra en bra stund Smaksätt med salt. Håll såsen varm!


Ta en fondypanna och lägg i din fileade sjötunga som du rullat. Häll på nästan hälften vatten och lite mer än hälften  vitt vin så det täcker fisken, Lägg i några citronskivor, salta och låt koka ca tio minuter.
Ta ett stort värmetåligt fat (helst av silver) Spritsa pommes duchessen runt på fatet. Gör en extra plats (ring) för garnityr .
 Slå i hummersås i den stora pommesringen så det täcks av ett tunt lager. Lägg i och fyll ut med kokta sjötungan. Häll över Vin Blanche såsen.
Sätt in den i ugnen gratinera med grillen (bäst är med gaslåga).
Samtidigt med snittade små tomater och en smörklick ovan på tomaterna  sätts in också dem i ugnen .

När pommes duchessen fått ljusbrun färg ta ut och lägg på tryffeln, champinjonerna och hummern.
Lägg salladsblad i den lilla ringen samt värmda sparrisen, championer och tomaten med en kvist persilja snyggt. Sätt dit snyggt de tomma hummerklorna på ett prydligt sätt.
Servera så Bengts-Alfreds egen Walewska som du måste ha gjort med kärlek!
Är den gjord med kärlek så kan du inte misslyckas vilket annars är lätt! Utan kärlek kan man misslyckas med den enklaste rätt och tvärt om!
Spar överbliven sås och annat som blivit över till många andra olika rätter som kan lagas med fantasins hjälp!

Forts. och slut på kocken. Klicka här!

 
ANNONS
 
Alma

Alma

18 juni 2007 11:53

Ojoj! Det låter gott! Ska genast laga det - när jag blivit rik! :-)

http://carpediem.bloggagratis.se

 
Ingen bild

En husmor! Utan blogg!

18 juni 2007 12:18

Läser mycket recept. Men aldrig något i form av en spännande novell!

 
Smeden Bengt

Smeden Bengt

18 juni 2007 12:34

Vad jag tycker 0om din kommenta Alma!
du får mig att skratta gott, men det var du som bad om ett recept! Så håll till godo.

http://bengtalfred.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Alma

18 juni 2007 12:46

Jag HAR kopierat receptet! Jag KOMMER att bli rik!

 
Trolltygsängeln

Trolltygsängeln

18 juni 2007 12:55

Vad väntar du på Faur... du vet adressen och köket könner du. Glöm inte ta med dej ingredienserna *L* champinjoner, sparris, fiskbuljong, tomat, citron, persilja, sallad, ägg, potatis och vit vin kan jag ordna med.

http://mrlns.blogspot.com

 
Ingen bild

Alma

18 juni 2007 12:57

Jag HAR kopierat receptet! Jag KOMMER att bli rik!Jag HAR kopierat receptet! Jag KOMMER att bli rik!Jag HAR kopierat receptet! Jag KOMMER att bli rik!Jag HAR kopierat receptet! Jag KOMMER att bli rik!
osv osv osv osv osv osv osv osv
Alma rabblar ...

 
heidi

heidi

18 juni 2007 13:09

Åååå ja dette hørtes nydelig ut. Er så enig med deg, maten måste tilværkas med kærlek, då blir den bra.

http://julie-k.blogspot.com

 
Smeden Bengt

Smeden Bengt

18 juni 2007 13:11

Alma! Kom ihåg näer du blivit rik. Detta är ett recept som inte fins annat än i min egen kokbok så du kommer att få betala bra för det! Kram på dig.

http://bengtalfred.bloggagratis.se

 
Smeden (faur)

Smeden (faur)

18 juni 2007 13:17

Du Trolltyg! Vad har du en egen kock hemma till? Men visa honom receptet så kan han göra det på sitt arbete det får han för mig.
Om det kommer sådana gäster som kan betala rejält för den gåar minst på 400 kuvert!
Kram på dig!

http://bengtalfred.bloggagratis.se

 
Kurrelina

Kurrelina

18 juni 2007 17:38

Oh, skulle man kunna få besök av kocken, jag håller med vin om jag får veta vilket jag ska köpa *L*
Mums...
kramis

http://kurreina.bloggagratis.se

 
stina

stina

18 juni 2007 20:45

Nää, det var den godaste rätt jag hört talas om.:-)
Mer säger jag inte...Kram Stina

http://hemmapalandet.blogspot.com

 
HeiGrim

HeiGrim

18 juni 2007 20:54

Tjohei på deg! mmmmmm det hørtes godt ut, skulle gjerne smakt den der ja......Jeg kan ta med vin......Elsker matoppskrifter og fine bilder av allslags mat, men, er ikke så veldig glad i å lage den.......men by meg, og jeg spiser gjerne, jada jeg er litt rar....hehe!
Ha ei fortreffelig uke!!!

http://www.heigrim.sprayblogg.no

 
stina

stina

18 juni 2007 21:07

Hörru Smeden! Det finns INGEN kommentar som undgår mig.
Kram Stina

http://hemmapalandet.blogspot.com

 
Erika

Erika

18 juni 2007 21:52

Kan du inte komma hem till mig och tillaga den magnifika rätten? :)

Kram och Godnatt

http://ericha.bloggagratis.se

 
Smeden Bengt

Smeden Bengt

18 juni 2007 22:04

Jo du Erika men det är bäst vi inte säger något till de andra, för vad tror de säger om jag kommer hem till dig?
Kram på dig!

http://bengtalfred.bloggagratis.se

 
Smeden Bengt

Smeden Bengt

18 juni 2007 22:21

Du Kurrelina hur skulle det va om du följde med till Erika så blir det mer oskyldigt så andra inte får några konstiga tankar!
Kram på dig också!

http://bengtalfred.bloggagratis.se

 
Hannele

Hannele

19 juni 2007 20:30

Låter gott.

http://hannelesparadis.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt - 28 maj 2017 10:39

Så kom vi till slutet av denna levnadshistoria...   Natten till den 24 maj lämnade min far Bengt Andersson oss efter 3 veckors intensiv-vård. Stilla och lugnt utan ångest eller smärtor i sömnen precis som han önskade.     Det är med stor so...

Av Bengt - 8 april 2016 12:53

    Är det dags igen med en invasion av Ryssland inom de närmaste seklerna?  Alltså ett tredje världskrig! Ja, jag bara undrar lite när man ser på historien och vad som händer i dag. Historiskt sätt för att då bara nämna Carl den tolfte, N...

Av Bengt - 4 april 2016 21:22

    Nu först när jag börjar inlägget får jag tala om att den där gasoldammsugaren givetvis bara går att dammsuga med DEN FÖRSTE APRIL!       Det är så svårt att börja blogga. Vet inte hur jag ska skriva, flödet har liksom försvunnit och ...

Av Bengt - 1 april 2016 00:23


  Hej på er alla bloggvänner  som kan finnas kvar. Mitt bloggande tog plötsligt slut. Ja det gick faktiskt inte att blogga utan datorn som pajade. Sen har det varit det än det ena och än det andra som hindrat att vara inne på bloggen. Nu ...

Av Bengt - 30 december 2015 12:28


    Önskar er ett gott slut på detta förflutna år!   Så Välkommen till år 2016 med hopp att det blir ett riktigt härligt år!   Vi hörs och ses igen sen på det nya år med nya upplevelser!    Stor nyårskram till er mina vänner! ...

Presentation

Om bloggen

Mitt liv och tankar. Börja gärna med ett gossebarn föds! Sen är det bara att klicka sig framåt fortsättning följer! Prova också gärna någon kategori som verkar intressant av mina levnadshistorier. Eller någon av de andra kategorierna som ser intressanta ut. Hoppas ni får glädja av att ta del av mina så kallade smiden! Ha det bra!

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se