Bengt-Alfreds Tankesmedja

Direktlänk till inlägg 8 maj 2007

UPPFOSTRAN ! ?

Av Bengt - 8 maj 2007 19:19

Under min skoltid kunde läraren vara en maktgalen sadist och låta rottingen vina i baken tills han fick kramp i armen. Skulle man då råka vara oskyldig så hette det "Har du inte gjort något sattyg denna gång så kommer du att göra det!"  Man kunde få en hurring så man snurra runt ett helt varv för att man råkade tänka självständigt och sa något som inte passade om någon svensk kung el vad som stod i Bibeln.

På den tiden kunde faderns livrem dansa polka på en späd barnarygg. En tid i det hänseende vi aldrig må få tillbaka!

Men vad mycket skulle vara bättre om vi fick tillbaka  något annat från den tiden.

Nämligen att barnen i många fler fall fick lära sig vanligt hyfs och vett. Fick lära sig att det man förstör som ex. bränna skolor, spraya på väggar o.d att på ett eller annat sätt får man själv får vara med att betala för det!

Fick lära sig vanlig hövlighet. Alltså inte buga och lyfta på kepsen för godsherren och förvaltaren. Utan allmän artighet mot andra människor. Att lära sig respektera,som ex. lämna sin sittplats åt en äldre trött människa eller havande kvinna.

Vad är det man kan se i dag. Jo föräldrar med sina barn vid sidan, slänger slänger fimpar där de står och går. Slänger papper två meter från en papperkorg eller Låter sin hund bajsa i sandlådan  utan att att ta upp det. Vuxna som sneddar över en vacker blomrabbat och ropar åt lillen att skynda sig.

Vuxna som kör hem varorna i kundvagnen medan en unge

går vid sidan. Sen slänger vagnen exempel på   gräsmattan.

Vad lär sig barnen av det då? Jo, så ska man göra  och så ska det va!

Det är från hemmet vi får de ungar som bråkar och stör i skolan och inte bryr sig om vad läraren säger. Ger här något av egen erfarenhet i livet:

En pojke jag hade hand om hade varit och stulit en godis i affären. Vem har inte gjort det?  Skulle jag för vad jag själv gjort en gång  struntat i det han gjort?  Skulle jag glömma mina egna synder och låta riset bränna i hans bak? Nej, det jag gjorde var att låta honom gå tillbaks till affären med godiset och be om förlåtelse, sen var det bra med den saken.

När min bror var liten och han hade gjort vad så gott som alla ungar gjorde, utspann sig följande när han kom hem:

Mor: Jasså du stjäl?

Min bror förvånat: Nej stulit har jag aldrig gjort!

Mor: Men du har ju varit och tagit äpplen hos tant Jansson.

Min bror stolt: Jasså det, vi har inte stulit vi har ju bara varit och pallat!

Sen förklarade mor mjukt med förstående och förlåtande vad stjäla var för något och innebar!

Sens moral; En överseende mor som inte struntade i sitt barn. Kanske var det bland annat  därför han blev en ärlig och laglydig polis.

Om någon här i något känner sig träffad, så är det inte skam att erkänna, tänka och försöka att göra något åt sina egna invanda handlanden!

För vi är väl måna om våra barn och det ska gå bra för dem?

 
 
HeiGrim

HeiGrim

8 maj 2007 23:31

Vet ikke om mitt svar angående bibelen ikke kom fram til deg, eller om det dro rett til "himmelen"...finner det ikke her!? Men dette kan vel være et motspørsmål til både det bibelske og til din siste tankesmedja; Hvor kommer vi fra, hva gjør vi her, og hvor skal vi!?

http://heigrim.sprayblogg.no

 
marie

marie

8 maj 2007 23:52

Kunde inte sagt det bättre själv! Respekt för vuxna, för medmänniskan, för naturen och allt liv! Ta hänsyn och visa för helvete lite ödmjukhet inför vad du får! Erkänna fel och be om förlåtelse, förlåt andra och visa föredöme. Ta hand om varandra!

http://carpediem.bloggagratis.se

 
Trolltyg och Änglaströssel

Trolltyg och Änglaströssel

9 maj 2007 12:04

Här var mycket skrivet... både vad gäller kvalitet och antal ord. Mitt minne av farmor är precis som denna lilla berättelse du skriver om. Kärlek i kvadrat och med en förmåga till kommunikation som man sällan möter.
Om det nu är generna som skapar oss så hoppas jag att jag ärvt massor av henne.

http://mrlns.blogspot.com

 
Trolltyg och Änglaströssel

Trolltyg och Änglaströssel

9 maj 2007 12:10

Väljer att skriva 2 kommentarer för att inte blanda ihop för mycket. Ville bara kommentera att fostran skapas i hemmet. Jo då, iofs men har du tagit i beaktande att dagens barn fostras??! på dagis och i skola. Föräldrar har väldigt lite tid med sina barn idag, sen har vi även psykiatrin som infiltratörer i den sk. barnuppfostran.
Jaha... nu kunde jag inte låta bli att hamna i en diskussion iaf.
*kram*

http://mrlns.blogspot.com

 
Bengt

Bengt

9 maj 2007 13:12

Hej igen HejGrim! Vad vi kommer ifrån tvistar de lärde om,men inte tror jag att vi blivit skapade som bibeln gör gällande.
Vad vi gör här, jo det kan man undra över, jag har ingen aning.Vart vi ska? Så som världen är och vi förstör vår jord, så om helvetet fans är vi väl på väg dit så småning om!
Vad din kommentar tagit vägen undrar jag också!

http://bengtalfred.bloggagratis.se

 
Faur

Faur

9 maj 2007 14:20

Mitt trolltyg! Vad det gäller att barnen fostras på dagis behöver vi inte tvista om.
Men säg inte att det fins mindre tid i dag.
Vi har kortare arbetstid,mindre tungt arbete och modärna hjälpmedel.Kvinnorna förvärsarbetade faktiskt på den tiden också. Nej det är mkt mer liknöjdhet i dag och låt gå mentalitet! Men det fins ju de föräldrar som också bryr sig i dag också, som är ute på stan och ser till att småbarn inte knarkar eller super ner sig!!!

http://bengtalfred.bloggagratis.se

 
Trolltyg och Änglaströssel

Trolltyg och Änglaströssel

9 maj 2007 15:33

Vill inte, med betoning på inte... men skriver ändå ytterligare en kommentar. Jovisst, skilnaden var ändå att barnen var mer med sina föräldrar och andra vuxna i det vardagliga livet, inte en uppdiktad värld som på dagis där andra hela tiden tar hand om skiten efter andra. Där matlagning består av att leka med små låtsaskök iställt för att få vara med och röra i de riktiga grytorna. Nu tänker jag inte kommentera mer om detta, då jag vet att det kan leda till en diskussion som aldrig tar slut. Dessutom blir det svårt för andra att få plats här.
kramelikram

http://mrlns.blogspot.com

 
Faur

Faur

9 maj 2007 21:11

Mitt Trolltyg! Varit och simmat och sköjt av mig allt järnspån.Du har fått smida litet eget järn i min smedja och jag ska inte va klåfingrig och vara och hamra på det.
Nu är jag trött lägger av med allt blogande för idag!

http://bengtalfred.bloggagratis.se

 
Hannele

Hannele

9 maj 2007 22:58

Många vuxna kan inte hyfs och vett heller. Trors mitt negativa inlägg i min blogg idag, så måste jag säga att de flesta ungdomar jag träffar är väldigt trevliga, hjälpsamma och artiga. Lyssnar man på dem, lyssnar de på dej.

http://hannelesparadis.blogspot.com

 
nette

nette

10 maj 2007 07:19

Jag håller helt med dig beträffande dina åsikter om barn och barnuppfostran,jag tycker nog att idag är det "fri från fostran" som gäller, sen är det lätt att skylla allt som går fel på skola och dagis.
Tror att mycket som gått fel beror på att ett NEJ till sitt barn blir ett JA efter lite tjatande, vad ska då barnen tro är rätt, sen har jag alltid sagt att man kan inte köpa sitt barn vilket tyvärr många föräldrar tror, dom slänger till dom en slant sen tror dom allt är okej, så är det inte, det är kärlek, att bli sedd och att lära sig ta ansvar är det viktigaste i livet.
Folk var fattiga förr, barn fick lära sig hjälpa till och ta ansvar och det blev också för det mesta fina vuxna efter en sådan uppväxt.
Torsdagskramisar från mig

http://www.av-eriksson.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt - 28 maj 2017 10:39

Så kom vi till slutet av denna levnadshistoria...   Natten till den 24 maj lämnade min far Bengt Andersson oss efter 3 veckors intensiv-vård. Stilla och lugnt utan ångest eller smärtor i sömnen precis som han önskade.     Det är med stor so...

Av Bengt - 8 april 2016 12:53

    Är det dags igen med en invasion av Ryssland inom de närmaste seklerna?  Alltså ett tredje världskrig! Ja, jag bara undrar lite när man ser på historien och vad som händer i dag. Historiskt sätt för att då bara nämna Carl den tolfte, N...

Av Bengt - 4 april 2016 21:22

    Nu först när jag börjar inlägget får jag tala om att den där gasoldammsugaren givetvis bara går att dammsuga med DEN FÖRSTE APRIL!       Det är så svårt att börja blogga. Vet inte hur jag ska skriva, flödet har liksom försvunnit och ...

Av Bengt - 1 april 2016 00:23


  Hej på er alla bloggvänner  som kan finnas kvar. Mitt bloggande tog plötsligt slut. Ja det gick faktiskt inte att blogga utan datorn som pajade. Sen har det varit det än det ena och än det andra som hindrat att vara inne på bloggen. Nu ...

Av Bengt - 30 december 2015 12:28


    Önskar er ett gott slut på detta förflutna år!   Så Välkommen till år 2016 med hopp att det blir ett riktigt härligt år!   Vi hörs och ses igen sen på det nya år med nya upplevelser!    Stor nyårskram till er mina vänner! ...

Presentation

Om bloggen

Mitt liv och tankar. Börja gärna med ett gossebarn föds! Sen är det bara att klicka sig framåt fortsättning följer! Prova också gärna någon kategori som verkar intressant av mina levnadshistorier. Eller någon av de andra kategorierna som ser intressanta ut. Hoppas ni får glädja av att ta del av mina så kallade smiden! Ha det bra!

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv


Ovido - Quiz & Flashcards